Реклама / Ads
2| 7059 |18.07.2015 ПОЛИТИКА

Плевнелиев: Българският народ е обединен като един

.
Росен Плевнелиев
Ще почерпим сили и вдъхновение от вярата на Васил Левски в демокрацията, върховенството на закона и европейския път. Това каза в Карлово президентът Росен Плевнелиев по повод 178 години от рождението на Васил Левски, предаде БНТ.
 

 „Всяка година Карлово ни събира в светлия ден на рождението на Апостола на българската свобода. И днес тук са се стекли родолюбиви българи, дошли да се преклонят пред подвига му. Карлово гордо съхранява спомена за Левски. Градът винаги остава като място на здравите корени. Тук се разви и укрепна вярата на Левски в народа. Васил Левски бе необикновен революционер. Не се ограничаваше само с желанието за свобода. Той предначерта устройството на бъдеща свободна България. Зададе онези здрави политически обществени принципи и ценности, които са нужни за развитието й днес”, заяви Плевнелиев.

 

По думите му, поклонение след поклонение и поколение след поколение преоткриваме Левски и се учим до демократичния дух. „Днес българският народ е обединен като един, за да съхраним българския фолклор, песни, танци и обичаи, богатата духовност. Днес българският народ е обединен като един около националния идеал за чистата и свята република – върховенство на закона, социалната отговорност, а не олигархична икономика, демократична държавност и институции, обърнати с лице към хората”, посочи Плевнелиев. Той призова да не се подвеждаме от популисти и всякакви лъжепатриоти, които обясняват, че България няма цел, посока и идеал. „Нека в деня на рождението на Апостола си обещаем, че ще се борим за демокрация и справедливост. Да бъдем равни с другите европейски партньори”, каза още Росен Плевнелиев.

 

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов в словото си заяви: „И днес сме се събрали на това свято за нас място, за да отбележим тържествено 178-годишнината от рождението на Васил Левски. Няма нищо по-естествено за Карлово рождението на Левски да бъде празник и на нашия обичан град. От Освобождението до нес, родолюбивите българи си задават въпроса защо Левски и защо в Карлово. Има един отговор – Апостола се роди и израсна в Карлово – градът, който е знаков за българското Възраждане. Град, в който имаше благодатната сплав от жаждата за знание, свобода, вяра и духовност”. Той подчерта, че Карлово ще запазва и съхранява българските национални традиции. „Левски се роди сред титани на българското Възраждане. И днес на плещите на тези, които се наричаме карловци, независимо дали сме родени или сме израснали тук, стои тежката отговорност пред нашите деца и сънародници как съхраняваме и пазим заветите на Апостола и дали поне с малко сме достойни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5471 |27.06.2015 Ерменков: На народа му писна да плаща цялата сметка за тока . 42| 5491 |13.05.2015 Търговското споразумение със САЩ разбуни Народното събрание . 18| 5743 |02.01.2015 Сънародниците ни в Турция не харесват, че Борисов се изказал за възродителния процес по фейсбук . 13| 5075 |15.10.2014 Плевнелиев: На 27-ми свиквам парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads