Реклама / Ads
165| 6784 |14.10.2011 ПОЛИТИКА

Плевнелиев първи в надпреварата, БСП стяга редиците

.
Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев продължава да води в президентската надпревара, втори след него е избраникът на столетницата за Дондуков 2 Ивайло Калфин. Това показват актуални данни от проучване на ББСС “Галъп интернешънъл”.
 


Според тях на първия тур Плевнелиев ще получи 29 на сто, вторият след него – 21 % ,  а третия кандидат- президент Меглена Кунева - 11% от гласовете на избирателите.


Регистрирана е мобилизация на привържениците и на Плевнелиев, и на Калфин, като при кандидата на БСП тя е най-силно изразена: ръст от 5 на сто в сравнение със септември.


Проучването показва още, че 31% от българите не биха гласували, а 6 на сто се колебаят.


Ако на балотаж се явят кандидатите на ГЕРБ и БСП, данните към момента показват съотношение 39 на сто за Плевнелиев срещу 24 на сто за Калфин.


Ако пък на втория тур стигнат Плевнелиев и Кунева, съотношението ще 36 към 25 процента в полза на кандидата на ГЕРБ.


Меглена Кунева продължава да бъде по-трудният противник за Плевнелиев при евентуален балотаж, но шансовете й да се класира за него зависят критично от възможностите й да мобилизира симпатизантите си в оставащата седмица, отбелязват от социологическата агенция.


С високия си личен рейтинг Стефан Данаилов – 44 на сто доверие през октомври, се нарежда на второ място след Кристалина Георгиева в „класацията” по доверие. Следват Георги Първанов и Росен Плевнелиев с по 43 %, Бойко Борисов – с % и Меглена Кунева - к 34 н%.

 

От цифрите в това социологическо проучване могат да бъдат направени поне два извода. Първият е, че предвид мобилизацията на БСП и високия рейтинг, който има вицето на столетницата Стефан Данаилов, ако се стигне до балотаж, не е изключено Калфин да успее да се пребори за поста на Дондуков 2. Именно тази прогноза хвърли в ужас преди дни лидерът на СДС  Мартин Димитров.

Вторият извод е, че ако това се случи - сините не само ще се окажат прави, че отново ще имаме червен президент. А ние отново ще бъдем изправени пред въпроса за прехода и начина, по който той се състоя, за промяната, която май не се случи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 203| 8537 |10.10.2011 Плевнелиев&Попова: С папки и манипулации избори не се печелят . 102| 5820 |06.10.2011 Балотаж за Плевнелиев и Калфин прогнозира НЦИОМ . 119| 8167 |30.09.2011 Плевнелиев: Тема цигани-българи не интересува хората . 45| 8605 |18.09.2011 Медиана: Плевнелиев води; Кунева опасно близо; Калфин - трети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads