Реклама / Ads
30| 7767 |13.07.2012 ПОЛИТИКА

Плевнелиев пред Die Welt: България е за пример

.
Росен Плевнелиев
България е държавата с най-ниските задължения не само в Европа, но и в целия свят, казва Росен Плевнелиев в интервю за "Ди Велт". "Това не означава, че сме перфектни. Предстои ни още много работа", допълва президентът.
 

През 90-те години България е потънала в дългове, но успява да санира бюджета си изцяло и днес има най-ниските задължения не само в Европа, но и в целия свят. Премиерът Бойко Борисов постоянно изтъква като приоритети борбата срещу корупцията и пълноценната интеграция в ЕС, но успехите засега се бавят. Това е увертюрата към поместеното в "Ди Велт" интервю с българския президент Росен Плевнелиев, който за пореден път впечатлява с перфектния си немски език.

Плевнелиев разказва за 8-те си "германски" години, в които е работил като строителен предприемач във Федералната република и е участвал включително в строителството на Райхстага. "И Ангела Меркел ме е питала откъде знам така добре немски. Отговорих й - от една строителна площадка. Когато тя попита коя е площадката, й отвърнах: тази на вашето канцлерство", спомня си президентът. Той оценява високо шансовете, които му е дала Германия - да се развие, да опознае света и да научи много. Благодарен е за подкрепата, която е получил в Германия. Плевнелиев подчертава, че владеенето на немския език при всички случаи е добра инвестиция. Той е убеден, че Германия ще играе все по-важна роля в бъдеще.

"Растежът не идва наготово"

За момента обаче икономическото бъдеще на Европейския съюз е доста неясно, а отварянето на границите за България в рамките на Шенгенското споразумение продължава да се натъква на съпротивата на Холандия, и в частност на отпора на десния популист Герт Вилдерс. Дали в това отношение Плевнелиев очаква подкрепа от германското правителство? В отговор на този въпрос българският президент заявява, че всеки може да види колко професионално и успешно се охраняват българските европейски граници. И щом задачите са изпълнени и правилата са съблюдават, е логично да се очаква солидарност и подкрепа от страна на Германия.

Българският президент изразява пред "Ди Велт" и увереността си, че България ще се присъедини към еврозоната, макар на този етап да е все още рано. "Не сме готови на 100 процента, но все пак България е една от трите държави в Европа, която изцяло отговарят на Маастрихтските критерии." В интервюто Росен Плевнелиев изтъква, че е важно правителствата да се ограничават в разходите си и да не харчат всичко, което са получили. В това отношение България е добър пример - дефицитът на страната е под контрол, той е по-малко от 2,1 процента от брутния вътрешен продукт, а през тази година вероятно ще падне и под 1,6. А държавните задължения, които са 16,2 процента от БВП, са най-ниските не само в Европа, но и в света.

"В Гърция, Испания, а и в други европейски държави очакват растежът да дойде от Брюксел. Но растежа не може да ти го осигури някой друг, за него трябва да се работи много усилено - както направихме ние в България. Най-напред трябва да се създаде потенциал за растеж, като за целта трябва да се осъществят структурни реформи за повишаване на конкурентоспособността и производителността. Растежът не идва наготово."

По отношение на недостатъчния напредък в реформирането на правосъдието и борбата срещу корупцията българският президент заявява, че за редица правителства в миналото тази тема изобщо не е била приоритет. Докато от 3 години насам ГЕРБ полага усилия за разработването на нови закони и провеждането на структурни реформи. В момента средствата от европейските фондове се управляват много по-ефективно. Има само три държави, в които нито една от оперативните програми на ЕС не е била прекратявана, България е сред тях. "Разбира се, не казвам, че сме перфектни, или - че не ни предстои още много работа", казва Плевнелиев пред "Ди Велт" и уточнява, че правосъдието трябва да стане по-ефективно и да се произнася по-бързо.

"Моето минало ми помогна много"

Президентът подчертава, че за него функциониращите институции са върховен приоритет, визирайки съдебната система и медийния надзор. Когато бъде постигнато това, медийната среда ще стане съвсем друга. "Подчертавам - България има невероятно разнообразие от медии, както на регионално, така и на национално ниво, но най-вече в интернет", казва Плевнелиев и добавя, че като президент тутакси би се намесил, ако установи, че правителството се опитва да повлияе на медиите в собствен интерес.

Ако се имат предвид думите на Мит Ромни, който беше казал, че е в състояние да санира страната, тъй като е предприемач, дали може да се твърди, че предприемачите са по-добрите политици? Мнението на Плевнелиев е, че във времената на криза това, че си бил бизнесмен, помага много, тъй като се налага бързо да се взимат трудни решения. "Моето минало ми помогна да постигна бързи резултати и да спечеля доверието на хората", казва българският президент. Той отговаря положително и на въпроса дали политиците, направили парите си с частен бизнес, са по-малко податливи на корупция. "Когато си богат, не парите са най-важното, а репутацията. Който я загуби, губи всичко", казва Росен Плевнелиев пред "Ди Велт". (Deutsche Welle)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 11503 |26.06.2012 Какво ни предлагат родените от НДСВ? . 57| 6828 |14.06.2012 Плевнелиев много иска да станем държава на можещите . 47| 8457 |12.05.2012 Георги Гергов предаде Първанов и застана зад Станишев . 16| 8338 |26.04.2012 Тайни срещи и предизборни пазарлъци започнаха БСП и ВМРО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads