Реклама / Ads
10| 7355 |09.05.2009 ПОЛИТИКА

Победата, Щирлиц и овесена каша

.
Ден на Победата в Русия и Ден на Европа в останалия свят. В Москва и останалите градове-герои се провеждат военни паради. Ще има речи за историческия принос и разбития Трети Райх, сълзи за загиналите и тостове на оцелелите и техните потомци.
 
Така е всяка година в Матушка Рус. Нищо не е забравено, никой не е забравен...

В останалата част на света се чества Денят на Европа. Пак се споменава края на Втората световна война, но заслугата за победата на Хитлер се разпределя между САЩ, Англия, Русия и Франция. Четирите велики, които дадоха шанс за един нов свят.

Frognews.bg поздравява всички с Деня на Победата и Деня на Европа! Мирни дни и никога вече война.
Make love not war – Прави любов, а не война! Девизът на хипитата все още е в сила.

Послучай празника ви предлагаме един друг поглед към Победата.

В руски сайт, посветен на Великата отечествена пише: Колкото повече се отдалечаваме от онази величава дата – 9 май 1945 година, толкова повече избледнява спомена за преживяното, за трагедията. Разбира се, останали са кинохроники, разкази на участници във войната и снимки. Но мирисът на войната, нейните вкусове изчезват... За да ви припомним онези години, ви предлагаме няколко оригинални кулинарни рецепти, взети направо от фронтовата линия.
Ето това е нещо автентично, нещо, което няма да забравите никога.

Фронтови Кулеш
Рецепта от 1943 година


Покойният ми дядо е преминал през сраженията на цялата война, служил е като танкист. Когато бях малък, той често ми разказваше какво е преживял в окопите и боевете с фашистите. Веднъж през лятото той ми приготви Кулеш, както сам се похвали „рецепта от 1943 година”. Именно с тази супа са се хранили голяма част от танкистите в навечерието на „Битката за Курската дъла”... Ето и рецептата:
Взимаме половин кило свински гърди. Нарязваме ги на малки парчета и ги варим минимум 15 минути. След това добавяме 200-300 грама жито и дарим докато стане готово. След това в тенджерата добавяме и 3-4 картофа, нарязани на кубчета. Изваждаме нарязаните ребра и ги запържваме с глава лук, след което ги връщаме в тенджерата. Варим още 10 минути и Кулеша е готов.

Чеснова каша

Продукти: жито – 1 чаена чаша, вода – 3 чаши, олио, чесън, лук и сол.
Запържваме лука в олиото. След това слагаме житото в студена вода и го включваме да заври. След като поври 15-20 минути, сипваме в съда запържения лук. През това време нарязваме скилидките на една глава чесън и парчетата също пускаме в тенджерата. Слагаме капака и намаляваме котлона, за да се „запари” кашата. Резултатът е нещо много вкусно, ароматно и нежно.

Овесена каша

Продукти: бекон – 300-400 грама, овесени зърна около 300 грама, 3-4 чаши вода 3-4 глави лук, сол, дафинов лист.
Запържваме лука, най-добре със свинска мас или сланина. В тенджера събираме лука, нарязания бекон и овесените зърна. Заливаме ги с вода и варим, докато стане готово, като от време на време разбъркваме, да не загори.

Хляб „Ржевский”

Участникът в Ржевската операция Василий Сухоставский си спомня след години: „След жестоките сражения през пролетта на 1942 година, нашата част беше настанена в село Капково. Продукти почти не ни докарваха, така че трябваше да се храним с каквото ни е под ръка. Сварихме си криво-ляво някаква супа, а местните жени ни донесоха хляб „Ржевский”, направен от небелени картофи.
Ето и рецептата: сварявате 8-10 необелени картофа, изчиствате кожичката и след това ги смилата с машинката за меса. Получената каша разстилате на масата и я посипвате с нарязани на ситно месни обрезки или зеленчуци. След това омесвате полученото тесто и го слагате в предварително намазана с олио тавичка или форма за хляб. Пъхате във фурната и чакате да се изпече.
Пробвайте и няма да забравите този хляб.

За да е добро настроението в празничния ден ето и няколко от най-новите вицове за Щирлиц:

Щирлиц и вратата

Щирлиц се опита да отвори врата, но не успя. Натисна я с рамо, но пак не успя. Щирлиц я ретна с крак, но вратата не помръдна. Щирлиц се засили и блъсна вратата с цялото си тяло. Отново същият резултат. „Заключена е”, - помисли Щирлиц.

На разходка с Мюлер

Щирлиц и Мюлер се разхождат в центъра на Берлин и изведнъж виждат девойки.
„Да ги свалим?” – предлага Щирлиц. „Защо, нека си висят” – отвръща Мюлер.

Борман спи

Борман спи спокойно. Изведнъж се събужда от настойчиво чукане по входната врата. Борман става и отваря. На прага е застанал мъж в шинел, будьоновка с петолъчка и радиостанция на гърба. Виждайки Борман той изрича шепнешком:
- Слоновете отиват на Север.
- Слоновете отиват на майната си! Запомнете най-после - Щирлиц живее на горния етаж.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6974 |08.05.2009 НЕЩО ПОВЕЧЕ . 8| 8655 |06.05.2009 Скандали, скандалите не са там, където търсите . 4| 7279 |01.05.2009 Бях най-послушното дърво . 10| 5596 |30.04.2009 Дори обединени, десните губят от мажоритарния вот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads