Реклама / Ads
28| 7884 |08.07.2011 ПОЛИТИКА

Пожар на „Позитано” 20

.
След оставката на Станишев БСП остава сирак
 
Паника, хаос и ужас са превзели БСП, след като лъсна реалната опасност за пръв път в историята си столетницата да остане без сериозен лидер. Въпреки многократните обвинения на Мая Манолова, Антон Кутев и компания, че в ГЕРБ има дефицит на кадри, се оказва, че в левицата нещата са още по-зле. Рамо до рамо, крило до крило всички лобита в БСП вдигнаха мерника на лидера си Сергей Станишев, който до няколко месеца ще се сбогува с шефския пост на „Позитано” 20.


Руменовците и хората около Георги Първанов са изготвили план за елиминирането на бившия премиер, който въпреки тоталния провал на парламентарните избори през 2009 г. се задържа на повърхността благодарение на своите хора сред делегатите на 47-ия конгрес.

Източник на „Торнадо” от младежкото БСП потвърди информацията, която от няколко месеца се върти в медийното пространство, че Румен Овчаров е наточил кинжалите срещу несимпатичния му Станишев, когото описа преди време като зайчето от ръкава на Първанов. От две години насам бившият икономически министър на тройната коалиция е направил тайна завера с общинските организации. Още след парламентарните избори през 2009 г. Овчаров постепенно се настани в общинските структури и в младежкото БСП, които бяха крепост на Станишев. Докато Сергей даваше обяснения пред ДАНС за 7-те папки, които загубил като премиер, лидерът занемари връзките си с избирателите.

Овчаров използва момента и започна да бъде най-скъп гост на всяко събрание на младите комсомолци и на по-възрастните заклети бесепари в градските организации. Въпреки че нямат реална власт, именно те излъчват и си избират делегатите за предстоящия след президентските и местните избори 48-и конгрес на столетницата. Хора от МБСП обясниха, че вече са инструктирани от новия си опекун и покровител Румен Овчаров какво да правят. Той е намекнал, че ако социалистите се провалят и на изборите, както поне засега се очертава, ще включат точка в дневния ред за смяна на лидера. В пъкления план на Румен Овчаров бил замесен и Георги Първанов. В името на общата кауза да свалят Станишев враговете Овчаров и Първанов са стиснали зъби и ръце и чрез свои хора, като Стефан Данаилов и Георги Кадиев, ще обезглавят Станишев. Уговорката между двете червени кули била да набутат за кандидат-президент възможно най-неизбираемия човек от БСП, който в същото време да е познат на електората, за да не лъсне конспирацията, съшита с бели конци.

Общинарят Кадиев бил перфектният вариант. Не случайно преди седмица именно пред МБСП, което почти изцяло е в ръцете на Овчаров, Ламбо уж случайно се изпуснал, че би одобрил кандидатурата на Кадиев за президент. Съвсем „случайно” пък младият комсомол бил записал и документирал думите на актьора. Най-голямата глупост в целия план направил Георги Кадиев, който в едно от радиата се изцепи, че щял да ходи да говори с Първанов и да обсъдят варианта. С това той тотално издал какво всъщност се случва в левицата. Съперниците на Станишев вече почти са сигурни в Пировата си победа. На „Позитано” 20 обаче били изпаднали в пълен ужас, тъй като нямало нито един от разпознаваемите лица, който да заеме лидерския пост. Старите партийци не давали и дума да се каже за връщането на Първанов в партията.

Руменовците също не ставали, тъй като технократът Овчаров не носел истинския партиен дух, а Петков обичал да е на втори план и да дърпа конците отзад. Засега единственият компромисен вариант пред социалистите е момчето за всичко - Георги Кадиев, който обаче можел само временно да заема лидерския пост. Партийната артилерия в червено била ужасена, след като видяла резултатите от тайна анкета сред социалистите. В нея голяма част от тях искали изритания през 1996 г. от политиката Жан Виденов за кандидат-президент. Проблемите на БСП вече започнаха да излизат и наяве. Партийната организация на червените в Русе е пред разцепване, категоричен е русенският бунтар в червените редици Мариян Димитров. По думите му няколко първични организации с членуващи в тях повече от 50 социалисти ще преминат в редовете на оглавяваната от Иван Генов „Нова левица“.

Димитров обвини за кризата ръководството на организацията, което работело единствено за личното си облагодетелстване, вместо да налага млади и способни хора. Той не виждал нито един кандидат-кмет на левицата, който да става за този пост. Социалистът дори се усъмни, че БСП работи за ГЕРБ, и обвини водачата на партията, че мислели единствено за себе си.
Въпреки привидната идилия, която цари в столетницата, след изборите се очакват едни от най-сериозните катаклизми в партията, които са неизмерими дори с тези от времето на Жан Виденов. В момента основната задача пред червените стратези и политолозите, близки до партията, е как да я съхранят, а изборите са оставени на втори план.

Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 10415 |08.07.2011 Анализатори: Общото между Трактора и Здравкова е, че са бити от Борисов . 35| 6627 |07.07.2011 Политолози: "3 на релси" за правителството . 121| 5456 |06.07.2011 ГЕРБ: Сами сме по-силни, не лъжем избирателите си . 116| 6804 |06.07.2011 Ив. Костов: ГЕРБ отиват на избори във война с всички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads