Реклама / Ads
8| 9287 |30.12.2019 ПОЛИТИКА

Политолог: Моделът на управление ГЕРБ-ДПС се затвърди през 2019 г.

.
Георги Киряков и Даниел Смилов
Тандемът Сотир Цацаров-Иван Гешев може би е събитието или антисъбитието на 2019 г., в зависимост от гледната точка. И в двата случая е важно за България, защото се утвърди модела на управление, в който основно участват ГЕРБ и ДПС.
 

Това заяви пред бТВ политологът Даниел Смилов, който заедно с колегата си Георги Киряков коментира събитията на 2019 г

 

Експертът поясни, че изминалата година е междинна и година на половинчатост.

„Почти завършихме завод на „Фолксваген”, почти завършихме тръбите по „Турски поток”, почти намерихме и инвеститор за АЕЦ „Белене”, подчерта Смилов.

 

По думите му страната ни има постижения през 2019 г., но смята, че те са по-скоро инерция от предходни години. Освен това е на мнение, че в правосъдната система на България са се случили и важни събития, като министър Данаил Кирилов е имал успешни и неуспешни инициативи.

 

Въпреки това Смилов изтъкна, че ключови теми са били потулени в разгара на предизборните кампании за местните избори. Според него една от темите е водната криза в Перник.

 

„Ситуацията с водата в Перник може да бъде окачествен като скандалът на годината”, допълни той.

 

Политологът обясни, че отношение за кризата в областния град имат политическите партии и медийното пространство.

 

По ключови въпроси между опозиция и управляващи имаше съгласие през годината. Пример за това е част от гласовете в БСП, които отидоха за избора на новия председател на КПКОНПИ – Сотир Цацаров, обясни той.

 

Смилов подчерта, че президентът Румен Радев също е имал своите силни моменти през 2019 г. Въпреки това обясни, че държавният глава така и не е успял да консолидира подкрепа за своята позиция.

 

„Вижда се, че хората търсят нещо ново в политически план”, коментира политологът.

 

Георги Киряков смята, че събитието на 2019 г. е покупката на осем изтребителя F-16 Блок 70. Въпреки че крайната цена все още не е ясна, това е първата сериозна стъпка, която България прави откакто членува в НАТО.

 

Закупуването на военната техника ще има траен и позитивен ефект върху българската армия. България имаше нужда от подобряването на своите отбранителни способности, особено за защита на въздушното ни пространство, обясни Киряков.

 

Политологът обясни, че сблъсъкът между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев е бил лидерски, но на политическата арена са се изправили Борисов и Цветан Цветанов.

 

„Борисов дълго време се оглеждаше какво Цветанов може да направи или да си спести. Това показа, че ако бившият втори в ГЕРБ реши, премиерът може да бъде уязвен електорално и личностно”, подчерта експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8296 |26.09.2019 Политолог: Увеличава се зависимостта на Борисов от подкрепата на ДПС . 14| 7269 |21.09.2019 Политолог: Българското общество не иска правосъдие, а възмездие . 11| 7076 |28.08.2019 Политолог: Пробив в София по модела ”Радев” е категорично възможен . 19| 12160 |22.08.2019 Андрей Райчев: Гешев не е изборът на това управление, вроятно е предложение на Цацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads