Реклама / Ads
5| 6976 |24.07.2014 ПОЛИТИКА

Политолог пред Фрог: ББЦ е идентична с ДПС, парите я държат

.
„България без цензура” е създадена с много ресурс, с определена цел. Това беше политическа формация, която да бъде паралелен алтернативен проект на тези, които движат ДПС. Ако погледнете европейските избори ще видите, че в онези секции, в които ДПС се представя добре, се представя по същия начин и „България за цензура”, коментира пред Фрог нюз политологът Страхил Делийски.
 

 

Електоралните криви на двете партии са идентични. В момента, в който тази корпоративна структура има проблеми, нормално е и партията, от която беше създадена, да има проблеми. За толкова малко време партията успя да постигне впечатляващи резултати, но това не е партия, която да има трайни политически и идеологически идентичности в обществото. В момента, в който свършат парите, и лоялността ще приключи, категоричен политологът.      

 

На въпрос дали управителят на БНБ се кани да влиза в политиката. Делийски отговори така: Публична тайна е, че той е покровителстван от ДПС. Ако Искров има идея да влиза в политиката, то влизането му няма да е летящо. Проблемът не е в личността, проблемът е на системно равнище. Няма ясна публична заявка кой, как и с кого работи в политиката. Виждаме как през такива фигури като него определени партии стават инструмент за търговия на назначения. И в момента, в който се наруши балансът на силите, някой изгаря.

 

Това непублично влияние на партиите върху институциите чрез назначаване на личности връзва партиите и създава една матрица от взаимни услуги. Случаят с БНБ е такъв, ръководството му става залог в една такава политическа сделка.

 

Няма институционен механизъм, който да регулира този процес. Ще го наблюдаваме и занапред, такъв е характерът на българския политически живот. Проблемът е когато липсва институционалната политика. Ако ние не успеем да създадем институционален политически процес, който да компенсира влиянието на тези непублични неформални взаимодействия, няма как да имаме  демокрация, предупреждава Делийски. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6580 |23.07.2014 Политолог пред Фрог: Оставка добре, но управляващите ще са същите . 86| 9486 |05.07.2014 Близнашки за Фрог: Станишев иска още да дърпа конците! . 8| 6202 |27.06.2014 М. Мурджов пред Фрог: От всички институции само БНБ си върши работата . 62| 10022 |07.06.2014 Кадиев предрече погром в БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads