Реклама / Ads
10| 9828 |08.02.2016 ПОЛИТИКА

Политологът Д. Ганев за Фрог: Местан ще има съдбата на Касим Дал

.
Димитър Ганев
Важно е не дали Лютви Местан ще привлече още депутати към себе си, а дали ще има разцепление в структурите на ДПС по места и най-вече в Кърджали. Лютви Местан може да последва съдбата на Касим Дал. Това каза за Фрог политологът Димитър Ганев, коментирайки предстоящото създаване на партията на малцинствата от бившия лидер на ДПС.
 
Основният електорален ресурс, върху който се цели Лютви Местан са българските турци. Но трябва да отчетем, че по време на ръководството на  Местан в ДПС бяха направени съществени пробиви в някои области и общини, където няма присъствие на български турци, а по-скоро на роми. Това е една ниша, където г-н Местан успя да пробие. Предполагам, че ще се опита да я използва тази инфраструктура, която е изградил в последните години, каза още Ганев.

 На този етап съм скептичен за проекта на Лютви Местан. Но трябва да изчакаме. За успеха или неуспеха ще се съди по това, не колко депутати Местан ще привлече на своя страна. За ДПС няма особено значение дали ще има 30 или 36 депутата при тази парламентарна конфигурация. По-важното е да се види, дали след създаването на тази партия ще има разцепление в структурите на ДПС в страната, смята политологът.

 В това отношение е важно да отбележим разцеплението в областната структура в Кърджали, защото областният шеф на организацията Бахри Юмер мина към Местан. Нужно е да отбележим, че в кърджалийската структура на ДПС има отдавна раздор. На последните местни избори, ДПС спечели кметското място в града и има мнозинство в общинския съвет, но все още не може да избере председател на местния парламент. Много е важно дали Лютви Местан ще успее да отцепи част от тази структура, категоричен е той.

 Аз лично съм скептичен, че Местан ще успее да откъсне живо месо от ДПС. За това съдим по изявлението на няколко областни и общински ръководители на движението. Помним, че такъв опит бе направен преди години от Касим Дал, който беше един от най-влиятелните хора в ДПС и отговаряше за организационната инфраструктура на движението. Но партията му не постигна видими резултати. Именно заради това смятам, че Лютви Местан ще има съдбата на Касим Дал, прогнозира Ганев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 10001 |04.02.2016 Социологът Ев. Славкова за Фрог: Докладът на ЕК потъна в бг -политическия пейзаж . 15| 9107 |14.01.2016 Н. Марков пред Фрог: Може да има обвинения, свързани с изключването на Местан . 7| 5911 |15.12.2015 Проф. Кръстева за Фрог: Стабилност без реформи значи стагнация . 16| 10344 |09.12.2015 Октай за Фрог: Цацаров контролира парламента от името на задкулисието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads