Реклама / Ads
74| 8767 |27.01.2012 ПОЛИТИКА

М. Попова: Настава хаос, ако няма указ, с който Марин е помилвал

.
Маргарита Попова
От проверените досега документи за извършените помилвания от президентството през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин все още не съм открила указа, с който през 2007 година Първанов е трябвало да възложи на вицепрезидента си Ангел Марин да помилва и да дава гражданство. Това каза по Би Ти Ви новия вицепрезидент Маргарита Попова.
 

 

Ще бъде изключително неприятно, ако такъв документ не се намери и ако се окаже, че Марин е работил без правомощия. По думите й през втория мандат той е подписал гражданство на 14 000 души и е извършил около 130 помилвания. Ако те  бъдат обявени за нищожни, ще настъпи истински хаос, коментира Попова.

 

Тя отчете, че на този етап темата с помилванията е приоритетна в нейната работа и още в първия ден от встъпването си в длъжност е поискала пълна информация. Според нея са извършени 533 помилвания на хора, с влезли в сила присъди през периода 2002 – 2012 година. Попова съобщи, че има решение на ВАС, според което имената на помилваните не могат да се съобщават заради нарушаване на Закона за личните данни на гражданите. Освен това тя разкри, че към президентството е функционирала комисия по помилванията, която е работила по определени правила и критерии. Според Попова обаче общественият проблем е в това, че около тази дейност на президентството има много малко информация и тя трябва да излезе много повече на светло.

 

От извършените досега проверки от новия вицепрезидент е станало ясно, че има и 12 случая, в които комисията е дала отрицателно становище за помилване, но Ангел Марин е поел политическата отговорност и е помилвал хора с влезли присъди.

 

Маргарита Попова коментира още и актуалната тема за войната между съдебната система и МВР. Според нея добрия тон между институциите е залог за авторитета на държавата. Тя е категорична, че съдът не бива да бъде хулен, той е независима институция, но с работата и действията си трябва да отстоява тези свои права.

 

Попова разсея и слуховете, че след изтичането на мандата на Борис Велчев може да се окаже новият главен прокурор на страната.

 

Тя не приема и инсинуацията, че ще изпълнява и ролята на първа дама до Плевнелиев, заради нежеланието на съпругата му Юлияна да бъде до него.

 

Всеки има право да избере поведението си, аз съм вицепрезидент и нищо повече, категорична беше Маргарита Попова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 114| 6241 |26.01.2012 Борисов: Цветанов трябваше да вземе някои глави в МВР . 48| 8633 |26.01.2012 Трактора и Първанов имат родова връзка - ДС . 63| 10138 |25.01.2012 Депутати разследват президентството за търговия с амнистии . 105| 7010 |24.01.2012 Кунева: Полицейският страх влезе във вените ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads