Реклама / Ads
9| 8561 |07.09.2015 ПОЛИТИКА

Посланиците на ЕС в България: Отхвърлянето на закона "Кунева" е лош сигнал

.
Европейски съюз
Партиите, отхвърлили проектозакона срещу корупцията по високите етажи на властта, и тези, които не гласуваха за него, трябва да представят нови идеи за справяне с проблема, за да покажат, че не омаловажават борбата с корупцията. Това заявиха посланиците на 14 държави членки на Европейския съюз.
 
След като миналата седмица парламентът отхвърли на първо четене предложения от вицепремиерът Меглена Кунева антикорупционен закон, днес европейските дипломати излязоха със съвместно изявление. Те заявиха, че решението на депутатите е негативен сигнал и припомниха, че Европейската комисия поставя борбата срещу корупцията в България на водещо място в мониторинговите си доклади.

„На 2 септември българският парламент отхвърли на първо четене проектозакона срещу корупцията по високите етажи на властта. Това, че предложеният от правителството първоначален текст беше отхвърлен без по-нататъшно парламентарно обсъждане, е негативен сигнал в рамките на борбата срещу корупцията”, пишат посланиците.

„Ефективната борба срещу корупцията е решаващ елемент от върховенството на закона. Европейската комисия поставя тази борба на водещо място в дневния ред в своите последователни доклади по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Тези доклади са одобрени от нашите правителства и от поредица правителства на Република България”, продължава позицията.

„Надяваме се, че отхвърлилите проектозакона политическите партии (включително онези, които не гласуваха) ще представят възможно най-скоро нови идеи за справяне с този проблем, като по този начин покажат, че неуспехът в това гласуване не означава, че народните представители омаловажават борбата с корупцията на всяко едно ниво”, отбелязват още дипломатите в изявлението си. То е подписано от посланиците на страните членки на Европейския съюз Нидерландия, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Ирландия, Полша, Дания, Финландия, Италия, Кипър, Испания, Люксембург и се подкрепя от посланиците на Норвегия и Швейцария.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 81| 7928 |08.07.2013 Посланиците на Франция и Германия: Откажете се от олигархичния модел . 33| 9129 |26.05.2013 Светът за България: Корективът Атака . 14| 5967 |09.03.2011 България: повишаване на политическата сеизмичност . 45| 10404 |17.12.2010 Ген. Атанасов: Политиката на Първанов роди скандала с ДС-посланиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads