Реклама / Ads
4| 7661 |17.12.2019 ПОЛИТИКА

Правни експерти: Президентът ще внесе проект за конституционна реформа

.
Президентът Румен Радев е твърдо решен да внесе проект за конституционна реформа. Предложеният от правителството законопроект не дава нищо, а предложеният независим прокурор не е ясно пред кого ще се отчита.
 

Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ  правистът проф. Петя Славова, която заедно с конституционалистът доц. Атанас Славов коментираха инициираните от президента Румен Радев разговори за конституционна реформа.

 

„Президентът усеща настроенията на обществото, в което е назряла необходимостта да се обсъждат някои от въпросите с общественото устройство, конституцията и дали тя гарантира правата на гражданите, още повече че в последно време се събраха много казуси около тях”, смята проф. Шопова, според която държавният ни глава ще оползотвори обществената енергия в тази посока.

 

Радев отбелязва, че конституцията ни е много добра, но вече са минали 28 години и има промени, на които не е ясно дали основният ни закон отговаря и дали това, което записано в него се реализира в законодателството.

 

Президентът поставя няколко въпроса за обсъждане, като един от тях е свързан безспорно със съдебната власт, където се визира проблемът със структурата и същността на ВСС, както и мястото и структурата на прокуратурата, който е бил най-сериозно обсъждан.

 

Според Шопова има три варианта: обвинението да бъде към изпълнителната власт, част от съдебната или абсолютно независима. В България се обсъждат първите два.

„Президентът откри днешната среща с много ясно позоваване на публичния интерес и това не е негов краткосрочен ангажимент”, смята Атанас Славов, според когото държавният ни глава е можел да не се ангажира с тези проблеми, ако не е искал.

Сериозното му отношение е видимо в желанието му да въведе възможността за подаване на индивидуална жалба към Конституционния съд, смята конституционалистът.

 

Що се отнася до законопроекта на правителството за прокурор, който да разследва главния прокурор, но едновременно с това е негов подчинен, това е ясен сигнал, че кабинетът са „изгубени в превода в комуникацията на Веницианската комисия“.

Според Славов президентът има нужната легитимност, за да могат да се осъществят под негова егида тези реформи.

 

Ако това не се случи в този парламент, то ще се случи в следващия, убедена е Шопова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8794 |25.10.2019 Андрей Райчев не очаква президентът да реши за Гешев между двата тура на изборите . 4| 5482 |15.10.2019 Президентът: Борисов да поиска от ЕС план при евентуален миграционен натиск . 5| 6065 |01.10.2019 Любчо Нешков: Президентът Пендаровски направи грешка, като се намеси в историята . 27| 5673 |23.07.2019 Президентът Радев наложи вето на сделката за F-16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads