Реклама / Ads
35| 7086 |01.03.2014 ПОЛИТИКА

Предизборната кампания на БСП - от врата на врата, по френски

.
Кампанията на социалистите за евровота през май ще се води от врата на врата, по подобие на тази, с която френският президент Франсоа Оланд спечели първия си мандат през 2012 г. Това заяви лидерът на БСП и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев минути преди срещата си с над 500 активисти от всички страни - членки на ЕС, в Рим, пише в. Монитор.
 

Сред тях имаше и български представители, развели знамето на БСП от първия ред. „В основата на нашата кампания както в България, така и в Европа ще са активистите. На тях ще бъде поверена най-важната задача - да са близо до хората и да разговарят с тях”, обясни Станишев. По думите му през март у нас ще бъдат обучени 1000 такива активисти. Само така можело да се пребори общоевропейската апатия.

През 2009 г. до урните са отишли едва 40% от избирателите и това дало шанс на десните партии да доминират в Европарламента, Еврокомисията и Съвета на Европа. Последиците пък довели до социално страдание. „Важно е хората да гласуват, ако искат да променят Европа”, категоричен беше Станишев.
Лидерът на социалистите призна, че ще разчита на младите избиратели. „Мисля, че има какво да им предложим, защото дори и в опозиция в ЕП през последните години ние успяхме да извоюваме младежка гаранция за заетост - 6 млрд. евро”, отбеляза Станишев. Той припомни, че част от тези пари ще влязат и в нашата страна, което значително щяло да подобри състоянието на българите до 29-годишна възраст. „Съжалявам Европейската народна партия за това, че ще им се наложи да се преструват, че имат активисти за европейските избори, докато ние реално имаме такива. Много близо сме до момента на истината – само 90 дни до изборите. Вашата активна работа по кампанията е много важна, за да може да избере Европа своите леви кандидати, начело с Мартин Шулц, номиниран за нов шеф на Европейската комисия”, обърна се към активистите Станишев.

Той подчерта, че ПЕС ще води „кампания от ново поколение”. „Участваш ли и ти?” е въпросът, с който активистите щели да подканят европейците да гласуват за социалистите на евровота, а слоганът е „Почукай за вота”.

„Оценявам това, което правите всички вие за движението ни. Мисля, че имаме шансове да победим и да променим ЕС, защото той не е това, което всички очакват от него”, допълни самият Шулц, който беше дошъл, за да надъха младежите. Шефът на Европарламента посочи, че иска от институциите в ЕС да дадат бъдеще за децата му.

Червеният депутат Петър Курумбашев смята да напусне парламента преди евроизборите. Той със сигурност ще бъде в листата на социалистите за предстоящия вот. Очаква се името му да бъде под номер 4, но реално ще бъде трети, защото водачът Сергей Станишев, следван от Илияна Йотова, ще се откаже от мястото си в ЕП. Курумбашев смята да подаде заявление за напускане на НС, преди депутатите да излязат в почивка около Великден. Така той ще освободи депутатското място, за да може да работи по кампанията, а кворумът да не страда от отсъствията му. След оттеглянето му в парламента би трябвало да влезе бившият евродепутат Атанас Папаризов, който обаче най-вероятно ще се откаже от мястото си в НС. Курумбашев вече е обсъдил решението си с парламентарната група на Коалиция за България. Не е изключено обаче ръководството да го помоли да остане на банката до избирането му за евродепутат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6190 |21.10.2012 Цветанов: В Кърджали явно е започнала предизборната кампания . 55| 7368 |11.09.2012 Е. Кабаиванов посочи вратата на седесарите, на които не им е комфортно в СДС . 6| 7672 |09.11.2011 София като дърво на желанията или 10 щрихи от кметската кампания 2011 . 85| 7463 |26.09.2011 Първанов предупреди: Етнизира ли се кампанията, не чакайте нищо добро!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads