Реклама / Ads
5| 5119 |06.02.2011 ПОЛИТИКА

Представяне на междинния доклад за Шенген

.
Резултатите от гражданското наблюдение на изпълнението на Националния план за действие за пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген и за премахването на контрола по вътрешните граници ще бъдат представени днес в София от институт „Отворено общество”.
 

Междинният доклад, оценяващ подготовката на България към 31 януари 2011 г., ще бъде връчен на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Към 31 януари има забавяне в осъществяването на мерките, заложени в Националния план за действие за присъединяване на България към Шенгенското пространство спрямо първоначално определените срокове. Това се казва в междинния доклад на „Отворено общество" за напредъка на България към Шенген.

Резултатите от гражданското наблюдение на изпълнението на мерките ще бъдат представени на пресконференция пред медиите. Като се очаква документът да бъде връчен на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и той да коментира изводите.

Според документа от всички 159 мерки, 117 са изпълнени, 15 мерки са с предстоящ срок за изпълнение до 31 март 2011 година, а 27 не са изпълнени в срок.

През последния месец са предприети мерки за наваксване на изоставането. При успешно осъществяване на тези мерки и предприемане на допълнителни действия за ускоряване на строителството по границите, рискът България да не изпълни всички условия за членство към 31 март 2011 година може да бъде преодолян.

В съвместна декларация относно присъединяването към Шенгенското пространство министрите на вътрешните работи на България и Румъния определиха март 2011 г. като тяхна обща стратегическа цел за пълноправно членство в Шенгенското пространство в резултат на изпълнение на всички условия.

Frognews.bg припомня, че вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер заяви в ифира на БНТ: В ЕС се работи усилено за компромис за влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. В края на миналата година той и френският му колега се възпротивиха срещу разширяването на Шенген през март и го обвързаха с политически изисквания към София и Букурещ. След като повтори, че счита скорошното влизане на България и Румъния в Шенген за подранило, веднага добави, че то обаче не е изключено. „Унгарското председателство се опитва да постигне резултат. Вчера обсъдих темата и с полския ми колега - от лятото неговата страна поема председателството на общността. Всички заедно в момента работим върху компромис, който ще обхване въпросите на сигурността и техническите предпоставки. Чакаме обаче и мониторинговия доклад”, каза министърът. „Не искам да назовавам никакви срокове. Смятам, че това би затруднило търсенето на добър резултат”, заяви Томас де Мезиер в отговор на въпрос дали през март е пропуснат шанс и вече се гледа в перспектива за присъединяването на България и Румъния. Позитивният тон, който идва от отговорите на министъра, е или опит за успокояване на духовете в България и Румъния заради несправедливото отношение, или в момента действително се работи за очаквания положителен политически сигнал. За него призоваха депутати в Европейския парламент. Каквото и да се крие зад очевидно смекчената германска позиция, важното е, че по въпроса за присъединяването към „Шенген” има раздвижване.

В интервю за БНР посланикът на Румъния в България Антон Пъкурецу каза: „Само в последната 2010 година министър-председателят на Румъния беше в София през февруари месец. През март месец пак премиер-министрите се срещнаха в Турну Мъгуреле – Никопол. През септември месец президентът на Румъния беше в България. През ноември българският министър-председател беше в Румъния. Така че тези контакти наистина са много тесни”, посочи той. „Имаме много обширен диалог, не само по Шенген, но и по други въпроси – европейски, двустранни, регионални. Така че този диалог е абсолютно постоянен”, допълни румънският посланик. Запитан смята ли, че аргументите на Париж и Берлин за обвързването на Шенген с необходими резултати в борбата с корупцията и престъпността са адекватни, Антон Пъкурецу каза, че Франция и Германия за Румъния, както и за България са много важни партньори. „Вие знаете много добре, че и Франция, и Германия бяха едни от най-солидни гласове, когато ние влязохме и в НАТО, и в ЕС. От друга гледна точка ние вече и България, и Румъния вече функционират като дефакто членове на Шенгенското пространство. Ние сме вече свързани към ШИС системата, в която работим много добре. Това са конкретни факти, които ни показват, че сме готови за влизане в Шенген колкото се може по-скоро”, каза още Пъкурецу.

Румъния не иска да влезе в Шенген отделно от България, въпреки че Букурещ е изпълнил техническите условия за присъединяване към зоната на свободно придвижване, докато София трябва да положи още известни усилия. Това заяви румънският президент Траян Бъсеску, цитиран от АФП.

„Искам да е ясно, че във всички случаи няма да поискаме отделяне от България. Въпреки че получи добри оценки, Румъния изключва възможността да поиска отделяне от България”, за да може да влезе в Шенгенската зона, заяви президентът в разпространено днес комюнике.

Бъсеску посочи, че ако Букурещ влезе в свободната зона преди България, докато присъединяването на двете страни теоретично е предвидено да се извърши едновременно, това ще задължи Румъния да осигури границата си с България според шенгенските изисквания, тъй като София все още няма да е част от пространството. Тази инвестиция обаче ще се окаже твърде скъпа, тъй като ще бъде валидна за твърде къс срок, след като влизането на двете страни е предвидено за обозрим период от време.

Изявлението беше направено във връзка с европейските доклади, според които Румъния изпълнява всички технически критерии за влизането си в Шенген, докато България все още има да разрешава проблеми, особено по границата си с Турция.

Двете страни трябваше да влязат в Шенген през март 2011 година, но противопоставянето на няколко европейски страни вероятно ще отложи този срок.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6775 |05.02.2011 А. Пакурецу: Румъния и България заедно в Шенген . 16| 6636 |23.01.2011 Цв. Цветанов: Критериите за Шенген да бъдат еднакви за всички страни . 4| 7592 |23.06.2010 Приключения в "Шенгения" . 7| 5921 |06.11.2009 "Дойче веле" освети втори таен доклад на ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads