Реклама / Ads
40| 6461 |12.10.2010 ПОЛИТИКА

Кр. Премянов: Промяна в устава, а не самоцелни избори на лидер в БСП

.
„Не трябва самоцелна смяна на лидера, а промени отдолу нагоре в партията”, каза лидерът на федерация "Открит форум" и член на Националния съвет на БСП Красимир Премянов пред журналисти.
 

По думите му, трябват промени в политиката на БСП и да се предложи политическа линия, която хората да харесат. Той допълни, че уставът на столетницата не позволява да се вкарват в последния момент точки в дневния ред на конгреса, но членовете на форума са в правото си да решат дали трябва да се разглежда смяната на лидера.

Според Премянов обаче една такава точка би била маскарад, тъй като изборът ще се повтори, а демократизмът в БСП трябва да бъде доминиращ фактор и да освободи партията от влиянието на една личност. Представителите на "Открит форум", които ще участват в конгреса на БСП на 16 октомври, ще отстояват необходимостта от промени в Устава на партията и ще подкрепят включването на тази точка в дневния ред на конгреса.

Според Красимир Премянов, промените в устава трябва да са свързани с по-силното колективно ръководство и да се премахне модела на лидерство в партията. Ще се настоява за повече власт на колективните органи и по-малко власт на отделните персони. По време на форума те ще защитят и тезата, че ситуацията в страната налага по-широко взаимодействие между политическите сили, готови да се обединят около антикризисна платформа и ще настояват за пореден път за свикване на извънреден конгрес на партията.

"Нашата цел не е свързана със самоцелна смяна на председателя на Националния съвет и ръководството на БСП, а задействане на промени отдолу нагоре в цялата партия, което може да се направи само с пълен цикъл отчети и избори", пише в официалната позиция на "Открит форум". Членове на лявото крило в партията ще настояват извънредният конгрес да бъде през пролетта на следващата година и именно на него да бъдат определени кандидатите на партията за местните и президентските избори. Членовете на федерацията подкрепят създаването на един ляв проект от политически партии, движения и обществени организации, който да е "за" премахването на плоския данък и въвеждането отново на прогресивното подоходно облагане.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7124 |15.07.2009 Ще има ли голяма промяна и в „големите” медии? . 10| 14478 |20.01.2009 Как се изчисляват сметките за парното при промяната на цените? . 6| 5300 |01.06.2007 Партийното боричкане няма нищо общо с политическата промяна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads