Реклама / Ads
31| 9286 |22.11.2018 ПОЛИТИКА

Премиерът Борисов обвини за фалита на КТБ БСП, а не Орешарски

.
Отговорността за фалита на КТБ е на БСП, а не на Орешарски - не е редно той да бъде изкупителната жертва, защото беше определен за премиер с мандата на БСП и ДПС - така премиерът отговори на друг зрителски въпрос защо по време на първите му мандати банката е забогатяла с близо 3 милиарда лева. Това каза премиерът Боойко борисов в ”Шоуто на Слави”.
 

По мое време КТБ беше стабилна, тогава всички банки растяха и бяха стабилни, подчерта Борисов, допълни той.

 

Слави Трифонов уточни, че са зададени предварително над 5000 въпроса от зрители на шоуто, много от които се повтарят и затова неговият екип е подбрал и обобщил най-често срещаните от тях.

 

Първата серия от питания гравитираха около цените на горивата, защо при приспадане на акцизите у нас бензинът е по-скъп от този във Франция и колко данъци плаща Лукойл. Отговорът ще намерите на страницата на финансовото министерство - разпоредил съм, при издаване на касов бон на него вече да е разписано подробно колко е акцизът, данъкът и колко получава всеки по веригата, обясни Борисов. Между другото, бензинът в България не е по-скъп от този във Франция, днес беше 2.10 лева за литър, допълни той, визирайки очевидно най-масовият A95.

 

За нарушенията в "Лукойл" Борисов отново пожела да се види кои са управлявали преди него и от кога всъщност са допуснати тези нередности. Тогава дори не бях в политиката, но нека се публикуват пълните данни, за да се види кой е виновен, за да не плаща компанията данъци толкова години, настоя той.

 

До края на мандата ни външния ни дълг ще достигне 17% от БВП. В момента е под 20%, а в началото на този мандат го заварихме на 27%, сподели още Борисов. Фискалният резерв е близо 11 милиарда лева ккъм момента, като при това, за близо 2 години от началото на мандата на третото правителство са платени 1,3 милиарда лева за руските реактори, 1,2 милиарда за американските централи и 3,7 милиарда лева за КТБ, добави той. Не е вярно, че инвестициите драстично са спаднали, защото сигурно и такъв въпрос имате, напротив с 800 милиона повече са от миналата година, подчерта премиерът и поиска петминутка за "реклама" като в рамките на по-малко от минута изброи с колко повече отпуска бюджетът за 2019 в здравеопазването, образованието и още други публични и социални системи. Всичко това, което даваме, сме го събрали в голяма битка с олигарси, мошеници и всякакви измамници - включително и измамници с лекарства, посочи той.

 

Премиерът е инициирал широк дебат за медиите и свободата на словото у нас с участието на еврокомисар, стана ясно още от думите му при отговор на въпрос защо България продължава да е критикувана за свободата на медиите. "На маймуна сте ме правили в това студио, някой да ви е казал една дума? Ако е, да ставам и да си отивам. А имаше времена, когато ви завираха по дупките", обърна се към Слави той. Свободата на медиите, обикновено и в много държави и свързана с управляващите. При нас е точно обратното, автоцензурата е много силна и не е честно, това, което някои собственици на медии налагат като политика, да се прехвърля на правителството, коментира премиерът.

 

Невинаги един партиен лидер може да надделее, когато партията каже не, с тези думи Борисов обясни връщането на Теменужка Петкова на поста министър на енергетиката, след нейната оставка, покрай скандала с искането на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ и на депутата Делян Добрев, след като също поиска да се оттегли. Премиерът допълни, че е срещнал сериозна съпротива, защото това били добри експерти.

 

На забележката от Слави Трифонов, че той не е от лидерите, който не може да наложи мнението си, Борисов посочи, че в ГЕРБ сега има демокрация. "Преди 10 години партията беше една, преди пет друга, всичко се развива", допълни той.

 

Борисов отказа да кометира повче сделката между ЧЕЗ и "Инерком". Не искам да се меся в частни сделки, каза той, като припомни, че КЗК е спряла сделката.

 

"Водих разговори с премиерите на Черна гора, Сърбия и Македония, да направим АЕЦ "Белене" балкански проект. Чакам да ми отговорят", каза Борисов в отговор на друг въпрос.

 

Попитан защо се говори за възобновяване на проекта, той обясни, че това се прави, защото арбитражният съд в Париж е решил да се платят реакторите на Русия и България сега има два реактора, който "стоят на брега на Дунав". "Никой не ги иска, водихме преговори с Иран, но там сега има санкции. Така ли да стоят, завити с найлони, или да ги използваме. Търсим инвеститори без да даваме държавна гаранция", каза още премиерът.

 

На въпрос за отлагането на електронното гласуване той отговори, че ГЕРБ е за машинното гласуване, но не и за електронното, заради киберсигурността. Ние сме царе на хакерството и още на първото такова гласуване, то ще бъде "пробито", обясни позицията на ГЕРБ той.

 

Времето минава много бързо, много въпроси има още за задаване, но времето свършва, обобщи в края Трифонов. Ами, поканете ме пак, няма въпрос който да ме смущава и да не мога да говоря по него, а имаме още много проблеми да решаваме, отговори Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 20659 |20.11.2018 Мехмед Дикме: Кликата на Доган е в негласна коалиция с хората около Борисов . 11| 8041 |19.11.2018 Депутатът А. Симов: Некрологът на ”Борисов 3” вече е написан . 13| 10640 |16.11.2018 Ренета Инджова: Народът се събужда, Борисов няма визия за страната . 8| 4317 |16.11.2018 Борисов в Солун: Няма по-добро място от ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads