Реклама / Ads
79| 15947 |26.07.2014 ПОЛИТИКА

Президентът не казва най – важното. Защо?

.
Президентът използва правото си по Конституция да се обърне към народните представители с “няколко думи”, 1/4 от които са за “специалния случай КТБ.” В обръщението му аналогията, която президентът прави, с комунистическите тайни служби е изключително странна.
 

 Защо президентът не вижда това, което виждат мнозина – че една политическа партия и свързани с нея финансови и бизнес кръгове чрез елементи от прокуратурата, медиите, обществени фигури и длъжностни лица (БНБ) направиха опит да откраднат една банка и в същото време да прикрият собствените си престъпни деяния и да извлекат полза в името на също престъпния си интерес.

 

Ако човек познава законите и банковата система, казусът, на който президентът обърна специално внимание, е ясен – има конкретни стъпки, дефинирани и разписани в българското законодателство. Единственото, което трябва да се направи, е да се спазва законът. Точно държавният глава ли демонстрира непознаване на законите и недоверие в спазването и силата им? Какво всъщност влага президентът в израза да се “отворят досиетата КТБ”, какъв е този евфемизъм?

 

Защо държавният глава изобщо допуска, че ако се скрие информация по случая КТБ, истината може да бъде “търгувана”, превърната в “златна мина” и използвана като инструмент за изнудване?

 

Държавните институции са тези, които отговарят за пълното разкриване на истината. Още повече, че един от собствениците на КТБ - Цветан Василев, ясно е дал индикации, че е напълно съгласен и би съдействал да бъде разкрита цялата истина. Г-н президентът готов ли е да стигне наистина до край, а не да бъде адвокат и страна в избирателното разкриване на факти само и единствено около КТБ?  И защо определя един частен случай като “стратегическа грешка на държавата”. Едва ли цялата “истина за нерегламентираните връзки на политици, съдии, прокурори, общественици” е свързана само и единствено с КТБ. Как точно си представя г-н президентът, че с “отварянето на досиетата КТБ” (каквото и да означава това) ще “приключи подменения преход”. Само разнищването докрай на “случая КТБ“ ли ще даде началото на истинския, неслучил се досега преход?

 

Интересна е тезата на държавния ни глава, че само чрез частния случай КТБ ще се стабилизира държавността в страната. Не смята ли той, че е редно да се отворят всички банкови досиета? Защо допуска отново да има двойни стандарти?

 

Коментарът относно евентуална дупка в банката отново е несъстоятелен. Не трябваше ли вече да е ясно има ли дупка в КТБ, или няма. Защо президентът не попита управителят на БНБ къде е въпросният одиторски доклад, който трябваше да даде тази информация. Ами ако няма дупка? От къде президентът знае, че няма “дупки” и на други места във финансовата система?

 

По повод темата за “офшорките”, да попитаме нашия президент: г-н Президент, офшорките само с КТБ ли са обвързани?

 

И на финала, ако президентът смята, че КТБ е заплаха за държавността, защо изобщо не сподели пред народните представители явната опасност за националната сигурност - срутването и пълната уязвимост на Военно-промишления комплекс на България? Очевидните проблеми в енергийната и социалната система? Тези сфери са свързани с оперативната дейността на КТБ, днес, а не след 6 месеца. Това са три опорни стъбла, които могат да взривят сигурността всяка една държава! Г-н Президентът по Конституция е върховен главнокомандващ, както и председател на Консултативния съвета за национална сигурност. Би трябвало прекрасно да знае и да осъзнава какъв елемент от националната сигурност е Военно-промишленият комплекс. Защо президентът не говори за това пред народните представители?!

 

Защо изобщо призоваването на институциите да си свършат работата докрай намира място в обръщение към народни представители в едно отиващо си народно събрание?

 

КОЙ вмъкна в речта на президента целия абзац?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6349 |25.07.2014 Президентът поиска повече права за служебния кабинет . 53| 6776 |30.05.2014 Станишев: Никога не съм казвал, че ще ставам евродепутат . 42| 5791 |25.05.2014 Президентът: ЕС e нашето семейство, заветът на възрожденците . 85| 8882 |31.03.2014 М. Манолова: Президентът си позволи нещо, което не е правил Желев, Стоянов, Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads