Реклама / Ads
91| 6810 |06.09.2013 ПОЛИТИКА

Президентът: Подходът „София не е България“ е вреден за нацията!

.
Росен Плевнелиев
Призовавам неговите идеолози да се спрат навреме. Нека никой да не си и помисля да посегне върху етнорелигиозния мир и толерантност в страната. Това ще бъде престъпление спрямо завещаното от нашите деди.
 

Днешната ситуация изисква политиците да спрат реваншизма и да се обединят около стратегическите приоритети, каза президентът Росен Плевнелиев на честванията на 128-та годишнина от Съединението.

„Нека политическата конфронатция да остане в парламента и да не се прехвърля в гражданското общество, нека да се сблъскват аргументите, а не гражданите! Подходът „София не е България“, „богати срещу бедни“, „протестиращи срещу контрапротестиращи“ е вреден за нацията и призовавам неговите идеолози да се спрат навреме. Нека никой да не си и помисля да посегне върху етнорелигиозния мир и толерантност в страната. Това ще бъде престъпление спрямо завещаното от нашите деди...Защото дори в миговете на най-силната, най-искрената патриотична еуфория, нашите предци не допуснаха насилието да вземе връх, не дадоха тон за саморазправа с различния, с другия. Те съзнаваха, че в обединеното българско отечество има място за всички, без оглед на етнос и вероизповедание. Неслучайно на 5 септември 1885 г. в своето възвание към народа Българският таен централен революционен комитет призовава: „Помнете, че строго ще бъде наказан всеки един от вас, който си позволи някакво насилие и грабеж – особено ако това насилие е против чуждите народности, които всеки да защитава като свои братя.“
И когато днес се радваме на възраждането и възхода на активното гражданско общество в България, трябва да си даваме сметка, че Съединението е всъщност плод на амбициите, отговорността и мечтите на точно такова българско общество. Общество, което в онзи момент показва смелост, сила, зрялост, за да поведе своите политици и да постигнат заедно националната цел. 

Българското общество, по това време разделено в две отделни държави, водено от своята мечта за обединение, успява да подчини на нея както властите в София, така и цялата международна общност, каза президентът Росен Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6175 |06.09.2013 САЩ и още 10 страни готови за удар по Сирия . 24| 6247 |05.09.2013 Атанас Мерджанов: Сега излизат резултатите от първите 100 дни работа на правителството . 164| 21045 |03.09.2013 Демокрацията не е лъжица за всяка уста . 33| 7642 |03.09.2013 Другарски огън в БСП удря кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads