Реклама / Ads
1| 4794 |01.10.2019 ПОЛИТИКА

Приемаме препоръките на България, отговори Зоран Заев на българския ултиматум

.
Източник: БГНЕС
”Подписахме споразумение, в което се съгласихме, че имаме обща история и - разбира се, част от нашата история е уникална и за двете страни. В тази връзка вярвам, че комисиите ще намерят решение”.
 

Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев на пресконференция в отговор на въпрос за позицията на София за европейската интеграция на страната, предаде скопската телевизия „Канал 5“ .

 

„Комисията е експертна и предназначена да дефинира нещата. Нашите показания са да направим смели стъпки, стъпки, основани на факти и истина, а те са ясни и апелираме за решение. Вярвам, че не е достатъчно само нашата страна да има воля, такава трябва да има и от българската страна“, подчерта македонският премиер.

 

Заев изрази увереност, че тази глава от историята също ще бъде преодоляна и припомни, че досега са били разрешени спорните въпроси за четири исторически периода с шест или седем значими фигури.

 

„С договора показваме и политически съгласието си за сътрудничество с България и продължаваме в тази посока. Вярвам, че тази глава от историята, която се обсъжда, също ще бъде преодоляна. Нашата цел е да укрепим приятелството и добросъседството. Очаквам да се намери решение. България е един от най-силните ни поддръжници в ЕС и вярвам, че това ще бъде демонстрирано с решението за получаване на дата за преговори след 15 години статут на страна-кандидат. Вярвам, че няма нужда от притеснения, приемаме предупрежденията и препоръките, изпратени от България. Вече работим с комисиите, ще имаме срещи и ще постигнем крайната цел двете страни да бъдат доволни от постигането на това решение“, увери Заев.


„Фактите и истината, които съществуват, са ясни. Ние апелираме за решение. Не вярвам, че е достатъчно да има воля само от наша страна, но и от страна на България. Мисля, че е възможно бързо да се намери решение и понякога ние, политиците, трябва да оставим нещата на експертите “, каза Заев.

 

Преговорите на съвместната Комисия за исторически факти спряха при изясняване на историческата роля на Гоце Делчев и неговия етнически произход.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6293 |23.11.2018 България, Гърция, Албания и Македония със специални дипломати . 10| 6827 |21.11.2018 Вучич: България, Македония, Черна гора, Хърватия са винаги против Сърбия . 2| 4960 |09.12.2017 Започна срещата на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния . 5| 9108 |12.10.2017 Русия на Путин е по-голяма екзистенциална заплаха за България, отколкото за ЕС и НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads