Реклама / Ads
21| 13857 |08.08.2014 ПОЛИТИКА

Приятелски вестници на Пеевски пред фалит

.
Кредити за близо 30 млн. лева, с дължимите към тях лихви за около 6 млн, са били раздадени от фирми на КТБ за три водещи фирми на медийния пазар. Въпросните дългове не са обслужвани от 2011 г. насам.
 

Това съобщава сайтът  "Протестна мрежа".  Публикуват се и документи, които Фрог нюз вече показа на своите читатели.

 

Към днешна дата раздадените кредити са необслужвани и за тях още преди затварянето на банката е започнала законова процедура за събирането им чрез нотариални покани.

 

Последните действия по събирането им са буквално дни преди обявяването на КТБ под специален надзор, пише на свой ред offnews.bg. Периодът на активно събиране съвпада с разразилият се сканал между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски и показва, че собственикът на КТБ е предприел усилени действия за събиране на задълженията и разграничаването си от вече бившия депуат от ДПС. За тези получени милиони като заеми вече има заведени искове за несъстоятелност от началото на август в Софийски градски съд.

 

Медийните компании с необслужвани кредити са основните групи на вестникарския пазар извън медийната група на Делян Пеевски. За тях обаче се говори, че са в топла връзка с неъстоялия се шеф на ДАНС. Това са “Про нюз България” АД (издател на вестниците “Труд” и “24 часа”), “Обединени свободни медии” АД (издател на “Преса и “Тема”) и “ГМ Прес” АД (съсобственик в “Стандарт прес”, “Шоу” и “Блиц” и издател на вестниците “Марица” и “Струма”).  Кредитите са основно от периода 2011-2012 година.

 

И трите фирми, получили щедри заеми, са в списъка на най-големите длъжници на КТБ към края на 2013 г., публикуван във в. “Капитал”. Запознати твърдят, че след тази публикация Иво Прокопиев е имал скандални разговори с Тошо Тошев и Венелина Гочева.

 

Най-много необслужвани кредити – за общо 6,545 млн. евро плюс лихви от 378 хиляди евро, има издателят на "24 часа" и "Труд" “Про нюз” АД. Кредитите са отпуснати през 2011-2012 година от ”Сайга консулт” ЕООД, собственост на Иво Георгиев Манчев.

 

Единият от договорите на стойност 3 млн. евро е оформен като договор за ексклузивитет при продажба на недвижим имот. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са предадени на 3 юни 2014 г. на адвоката на Венелина Гочева - Димитър Димитров. Станало е така, защото Гочева отказала на призовкаря да получи документа. Любопитно е също, че адресът на фирмата на ул. "Три уши" в столицата се оказал частен дом...

 

На 4 август тази година в Софийски градски съд е заведено дело №5410 за несъстоятелност на длъжника.

 

Необслужваните кредити на "ГМ Прес" – съиздател на “Стандарт”, “Шоу” и “Блиц” и издател на регионалните “Марица” и “Струма” и още няколко медии – са за общо 6.4 млн евро или около 13 млн лв. Отпускани са от фирма Булит 2007 ЕООД, регистрирана на ул. "Хубча" 8. Отпуснати са общо пет кредита между февруари 2011 г. и юни 2012 г.

 

Нотариалните покани за изпълнение на договора са изпратени на 2 юни т.г., а на 1 август е заведено дело за несъстоятелност в Софийски градски съд.

Тодор Батков в четвъртък отрече, пред журналисти в Бургас, "Стандарт" да има такива дългове. Фактите обаче говорят съвем друго. По същият начин той отрече Делян Пеевски да притежава 38% от акциите на ФК "Левски", но и по този случай документите сочат обратното...

 

Общо 2,5 млн лева са необслужваните кредити на “Обединени свободни медии” АД, издател на “Преса” и “Тема”, към друга фирма, близка до КТБ – “БГ Корпорейшън” ЕООД, регистрирана на ул. "Дамян Груев" 46 в София. Кредитите са отпуснати между 2011-2012 г. на траншове от по 500 000 евро. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са връчени на 2 юни 2014 година на адреса на дружеството, където е и редакция на изданията, в сградата на ЦУМ в София. Тя пък е собственост на плодивския бизнесмен Георги Гергов. Не е ясно колко дължат фирмата и редацкията на него за наем, освен ако няма договорка да ползват сградата безплатно. Самият Гергов обаче има да обслужва немалко кредити и едва ли би бил толкова ларш, коментират негови познати.

 

Според разписката изпълнителният директор Тошко Николов Тошев и представител на правния отдел са отказали да получат поканата. Делото за несъстоятелност е заведено на 5 август т.г. в Софийски градски съд.

 

Процедурата по несъстоятелност е известна още като банкрут и фалит. Целите на несъстояелността са две: ако е възможно фирмата да се стабилизира и заработи отново или имуществото й да се разпредели между кредиторите по един справедлив начин. Процедурата по банкрут се открива при свръхзадлъжнялост и неплатежоспособост на кредитополучателя. Това обясни за Фрог нюз специалистът по неъстоятелност, адвокат Марин Пеев.

 

Ако дружеството е затънало до шия в дългове, всеки ден на съществуване означава трупане на нови задължения. Обявяването в несъстоятелност слага точка на агонията. В този случай процедурата, макар и болезнена, е най-доброто решение, показва практиката, пише на свой ред "Капитал". Изданието обаче подчертава, че според Наказателния кодекс собственика на фирма, който изпадне в неплатежоспособност и в 15-дневен срок от спиране на плащанията не заяви това пред съда, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет милиона лева.

 

Договорените обезпечения определят реда за удовлетворяване на кредиторите

При несъстоятелността се продават активи, без купувачът им да наследява пасиви. При всяка друга процедура (приватизация, ликвидация, преструктуриране) новият собственик наследява почти всички стари взаимоотношения (дългове, договори, неустойки и т.н.) Често той се оказва в капан, защото минусите са повече, отколкото е очаквал, знаел или са му казани от собственика на фалиралата фирма.

 

В създалата се ситуация има някои доста странни неща. Съсобствениците на фирмите, издаващи въпросните издания, доброволно са подписали договори, по силата на които получават определени суми. Заедно с това, техният подпис ги задължава да обслужват взетите кредити. След това повече от две, три години никой от тях не погасява дори минимална част от заемите, което е абсурдно от правна гледна точка, категоричен е адв. Марин Пеев. Според експерта, ако те разчитат да се аргументират с някакви устни уговорки, че парите няма да се връщат, това означава, че или не познават закона или са повярвали на нещо, което не съществува в правния мир. Третата възможност е, да са планирали своя банкрут, за да не връщат кредитите, Ако такова нещо се докаже, те попадат под ударите на закона за умишлен фалит, известен като престъпление против кредиторите. Биха могли да пледират, че фалитът им е "непредпазлив", но тогава би трябвало да са изплатили поне някаква част от дължимите суми, категорични са спецовете. Освен това тепърва ще се проверява как са изразходвани получените милиони: добросъвестно, за укрепване на изданията или за някакви други цели, възможно и лични.

 

Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6522 |24.07.2014 Пламен Орешарски: Още е рано да кажа кой предложи Пеевски . 3| 6609 |02.07.2014 100 разлики между Саркози и Пеевски . 16| 25692 |19.06.2014 За първи път: Връзката Пеевски - “Южен поток” . 163| 12529 |24.04.2014 Станишев: С какво Пеевски-евродепутат е по-лош от Борисов-премиер ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads