Реклама / Ads
4| 7591 |23.06.2010 ПОЛИТИКА

Приключения в "Шенгения"

.
След раздвижването в ЕП около влизането на България в Шенген, премиерът обяви готовността на страната за присъединяване през 2011 г. и поиска подкрепата на Германия. Кои са предизвикателствата пред този ход на кабинета?
 

Анализ на Георги Папакочев
DEUTSCH WELLE


В края на миналата седмица ЕП с мнозинство одобри присъединяването на България и Румъния към Шенгенската информационна система - използваната от граничните власти база данни за обмен на информация за борба срещу организираната престъпност и нелегалната имиграция. Границите между двете дунавски евро-съседки, както и между България и Гърция, ще паднат след допълнителни оценки и специално решение на Съвета на министрите, с което двете най-нови членки ще влязат в 25-годишното Шенгенското пространство, в което сега се намират 24 страни от ЕС и три асоциирани държави - Норвегия, Исландия и Швейцария.

Потупване по рамото

Казано по-кратко, след март догодина българските граждани и чужденците с българско-европейска виза ще преминават вътрешните граници на Стария континент без проверки и ще се присъединят към 400-те милиона европейци, които отдавна вече разбират, че са в друга държава, единствено по надписите на табелките на населените места.
Седмица след парламентарния вот миналата година ЕК и най-вече председателят Барозу направиха поредния си политически жест към България, като в последния момент махнаха от проекта на годишния мониторингов доклад по правосъдие и вътрешен ред предупреждението, че липсата на успехи в борбата срещу организираната престъпност и корупцията ще попречи за влизането на държавата в Шенгенската зона. С което, веднъж отърваха от пълен европейски резил отиващия си кабинет на Станишев и втори път, дадоха възможност на новия кабинет да осъществи само техническите и организационни критерии за влизане в пространството.
В началото на януари в Берлин германската канцлерка Меркел също подкрепи Бойко Борисов, като го увери, че Германия ще осигури справедлив шанс на страната за влизането й в Шенген. Въпреки всичко тези дни в София Борисов поиска от премиера на германската провинция Райнланд-Пфалц Курт Бек неговата и на Германия подкрепа за окончателното влизане на страната в зоната. Защо?

Рапорт даден, рапорт приет!

Причините всъщност не са малко. През юли ще бъде публикуван редовният годишен доклад на ЕК за наблюдението на страната по правосъдие и вътрешен ред, а въпреки медийната шумотевица около акциите на вътрешното министерство, равнището на организираната престъпност и корупцията продължава да е стряскащо.
Примери - колкото щеш! Продължаващите корупционни скандали с висши магистрати, нощните стрелби срещу известни мафиоти, неадекватното отношение към имигрантите в страната.
Освен това влизането в Шенген предполага перфектно функциониране на границите по суша и море, безупречна пътна инфраструктура, безпроблемна организация по издаването на шенгенски визи, както и на станалите вече прословути нови български документи за самоличност с биометрични данни. А като си представи човек как изпосталялите от беднотия български /и румънски също!/ ромски фамилии отново ще хукнат, този път из съвсем безгранична Европа, нещата стават доста проблематични...
Важното обаче е, че страната бодро рапортува за готовността си за влизане в „Шенгения”. И за очакваните поредни европейски приключения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 7224 |22.06.2010 Ламбо: Индивидуалните изцепки в БСП ни разстроиха . 11| 5763 |21.06.2010 Първанов и Примаков с общи приказки за енергийните проекти . 0| 8209 |21.06.2010 За мястото на биволите в българския бюджет . 11| 7493 |18.06.2010 Първанов и Борисов по тв - криза в жанра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads