Реклама / Ads
9| 7036 |06.01.2010 ПОЛИТИКА

Продължават атаките срещу министър Желева

.
Румяна Желева Източник: Вяра Йовева
Депутати от Европейския парламент ще питат българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева за бизнеса на съпруга й, съобщи агенция КР0СС, цитирайки ирландския вестник „Irish Times".
 

Това ще стане на среща в Брюксел, на която трябва да бъде утвърден новият състав на Европейската комисия.
Съпругът на Желева - Красимир, бе замесен в публикация на български и немски медии. Неговият бизнес стана тема на публикация в немския вестник Die Welt, срещу който Желева ще предприеме правни действия. Според нея се прави злобна кампания срещу нейната номинация. Тя описа съпруга си, чиято професионална реализация е в банковия сектор, като човек, който няма какво да крие, ходи на работа с градски транспорт и мие чинии вкъщи.

Според нея публикацията в немския вестник разпространява „клеветнически твърдения и обиди", което било наказуемо според германското законодателство.

Желева е външен министър от юли 2009 г., но бе номинирана от председателя на ЕК Жозе Барозу за еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и справянето с кризи, припомня изданието.
По-рано съпредседателят на Групата на Зелените в Европейския парламент Даниел Кон-Бендит призова Желева към „пълна прозрачност" по отношение на съпруга й преди окончателното гласуване на новия състав на ЕК. Зелените заявиха, че ще чакат отговор от българката преди да правят нови коментари.

Европейската народна партия, чийто заместник-председател е Желева, заяви, че тя ще даде „обяснение" в „пълна прозрачност" спрямо съпруга си и неговия бизнес. От партията обвиниха някои анализатори, че живеят от клюки.
Новият състав на Европейската комисия ще бъде одобрен от Европейския парламент, който обаче не може да отхвърли отделни кандидатури. Всеки един от номинираните ще отговаря пред депутатите в продължение на три часа в серия от изслушвания следващата седмица в Брюксел и последващата в Страсбург.

Още след първите компромати срещу Желева тя обясни категорично, че не отговарят на истината. Съпругът и работел в банка, лицензирана по закона. Освен това не бил голям шеф, а квалифициран служител.

Евродепутати от други страни признаха, че техни колеги от България са в основата на атаките срещу Желева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6392 |23.12.2009 Политици подло агитират срещу МВР и прокуратурата . 42| 9615 |23.12.2009 Нашенски евродепутатки подливат вода на Р. Желева? . 13| 5811 |15.12.2009 Атакуват Желева с нечестни слухове . 15| 5697 |28.11.2009 Атака протестира срещу немски историк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads