Реклама / Ads
6| 8954 |05.10.2019 ПОЛИТИКА

Проф. Ангел Димитров: Македонците мислят, че ги обичаме и ще прощаваме всичко - няма да стане

.
Проф. Ангел Димитров
Зелената светлина за НАТО и очакваното решението за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС втвърди позициите на историците в смесената комисия с България.
 

Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров – българският съпредседател на комисията.

 

„Наблюдавам едно втвърдяване на позициите на нашите колеги, което не е продиктувано само от професионални мотиви. Има връщане към една стара, стара нагласа, че ето виждате ли българите всъщност ни обичат и те ще ни помагат, но ние ще правим каквото си искаме. Това разбира се няма да се случи, поне в съвместната комисия“, каза той.

 

„Сигурен съм, че и на политическо ниво по време на този път на евроинтеграцията Скопие ще разбере какво очаква София и какво София може да направи като реална подкрепа, но и в обратната посока – да каже защо не е съгласна с това, което се случва там по отношение на България и приложението на договора за приятелство и добросъседство“, добави проф. Димитров.

 

След предишното заседание на комисията, което бе определено като неуспешно, той не очаква „кой знае какво“ от следващото заседание на 14 октомври.

 

„Ние трябва да се освободим от прекомерните очаквания за бързи резултати в едно общество, в което вече 4 поколения са моделирани по един начин, който за нас е неприемлив. Две години след подписването на договора за приятелство и добросъседство ние очакваме известно разпукване на тази обвивка, която ги задържа в това съдържание на национална македонистка екзалтираност. Такива има, това разпукване е налице. Но мисля, че трябва да бъдем малко по-внимателни в очакванията си, за да постигнем очакваните резултати по договора“, каза проф. Димитров.

 

„Ние ще направим всичко възможно да продължим работата с нашите колеги, за да разберат, че не обществените нагласи трябва да влияят на техните решения, а тяхната отговорност, като избрани в случая историци, да подскажат какви промени, какви корекции в интерпретацията на миналото са необходими“, добави той.

 

Според него след разпадането на комунистическия блок в днешната Република Северна Македония се е случило нещо много странно.

„Тя излезе безкръвно от кървавото разпадане на Югославия,… но това не доведе до онзи катарзис, до измъкване от югославската орбита. Оттогава насам те искат да бъдат приемани като нещо ново, без обаче да се разделят с миналото, запазвайки всичко онова, което ги държи в югославската орбита… - манталитет, нагласи, които не са в състояние да преодолеят“, каза още проф. Ангел Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 10347 |11.07.2019 Проф. Иво Христов: Българският парламентаризъм е достигнал до точката на бутафорията . 4| 6093 |10.07.2019 Проф. Румяна Стоилова: Разколебаването на доверието в социологията е пагубно . 8| 7080 |03.07.2019 Проф. А. Тодоров: България иска само да получава пари от ЕС като Дядо Коледа . 8| 11570 |02.07.2019 Проф. Анна Кръстева: Нашият премиер изобрети нов политически жанр-пазарене в реално време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads