Реклама / Ads
2| 5726 |04.04.2018 ПОЛИТИКА

Проф. Дюлгерова: Анкара е тази, която променя конфигурацията в Сирия

.
”В момента – днес и сега, сътрудничеството е стабилно, перспективно и с идеята всяка една от тези три държави да е намерила в своите съюзници тези партньори, които ще могат не само да държат, но и да подкрепят съответната цел и интереси на всяка една от тях, коментира в ефира на ”Хоризонт” проф. Нина Дюлгерова по повод провеждащата се тристранна среща между Турция, Русия и Иран:
 
"Смятам, че в близките месеци можем да коментираме едно достатъчно стабилно сътрудничество на тази регионална тройка, която набира скорост, тъй като всяка една от държавите на тази среща, която от вчера върви в двустранен, а днес в тристранен формат, може да се каже, че всяка една от тези държави в контекста на своите интереси, отива и прави срещите в Анкара от позицията на победител на това, което в конюнктурен и разбира се – в стратегически план е важно.

Например Владимир Путин идва след една убедителна победа на президентските избори на 18 март за следващия 7-годишен президентски мандат. Ердоган е със самочувствието на лидер на държава, която в последните два месеца във военната операция "Маслинова клонка" със самочувствие коментира как са наутрализирали над 3500 терористи, независимо че говорим за кюрдска милиция, която е играла много активна роля в битката срещу ИДИЛ или пък това, че с нарушаването на териториалните води на Гърция и Кипър получи само една вяла забележка на срещата във Варна. Хасан Рохани идва със самочувствието и позицията, че напъните на американския президент да иска неутрализиране на решението на Барак Обама за премахване на американското ембарго върху иранската ядрена програма в момента среща солидарния отпор на останалите пет от шестте плюс една, които всъщност участваха активно в решаването и подписването на този договор", посочи Нина Дюлгерова.  

По отношение на ситуацията в Сирия, проф. Дюлгерова коментира, че единственото сигурно нещо там в момента е, че Турция увеличава своите влияние и сила:

"И ако досега говорихме за суперсилите САЩ и Русия, които олицетворяват двата фронта срещу ИДИЛ,  а и също, разбира се, "за" и "против" режима в Сирия, през последните месеци на практика Анкара е тази, която променя конфигурацията в Сирия – и то с голяма, тревожна, бих казала, бързина, защото вече има като амбиция Ердоган и по отношения на кюрдския Ирак. Но  в контекста на това какво ще бъде утре, зависи от това как ще се позиционират силите най-вече на САЩ и Франция. Наблюдаваме Франция, че през последната седмица направи един анонс за по-активното френско участие, но беше според мен доста бързо неутрализирана в  поведението и изказванията на Ердоган, а и действията – че турската страна неутрализира и създава всякакви препятствия за френски спецчасти", коментира още Дюлгерова. Тя е на мнение, че Ердоган вероятно ще подкрепи позицията на Москва по отношение на режима в Сирия и президента Башар Асад.  Голямата въпросителна е доколко и как Русия ще подкрепи антикюрдската политика на Турция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10103 |16.02.2018 Проф. А. Христова: Радев и Борисов вече са в гореща война . 9| 7443 |06.02.2018 Костадин Костадинов пред Фрог: Ако решим да се обединяваме със Слави и проф. Димитров, сами ще обявим това . 5| 12463 |30.12.2017 Проф. Велислав Минеков: За управляващия Падишах, освен идеите на Винету, е важно как изглежда в медиите . 8| 6760 |27.12.2017 Проф. Божидар Димитров създава професорско политическо движение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads