Реклама / Ads
39| 10948 |14.04.2020 ПОЛИТИКА

Проф. Константинов сензационно: COVID-19 е пречупен и пикът отмина

.
Михаил Константинов
Болестта COVID-19 е пречупена, но сега е най-опасна. Това заяви проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на „Информационно обслужване“, предава „Фокус“.
 

Той обясни, че пикът на епидемията е отминал, но сега е най-опасно от заразяване, затова е важно дисциплината по отношение на противоепидемичните мерки да се запази на високо ниво.

 

„Тя ще намалее, защото все повече хора ще бъдат излекувани, но ни заплашва чудовищен вирус с чудовищна смъртност. При предишния SARS вирус смъртността беше 10%, при MERS-CoV – 34%, а в момента текущата смъртност е 21%, което е високо. Затова трябва по всякакъв начин да намалим броя на заразените, защото болестта е с много тежък изход“, допълни той.

 

„Има няколко сигурни параметъра в тази пандемия – броят на починалите, заразените според тестовете, а не според това колко може би са заразени, имаме и излекувани, това са съвсем точни числа. Пик на заразените ще има в този ден, в който е имало най-много заразени. Този пик в света е настъпил на 3-ти април, когато за един ден са установени 102 000 души.

 

Оттогава заразените на ден намаляват, но общият брой заразени расте и ще расте до края на пандемията. Пикът на умрелите е на 7-и април – 7 400 души, оттогава те неотклонно намаляват. Тук има още един вид смъртност – колко души са умрели на един милион души население. Това е абсолютно число, то не зависи от това колко са заразените. То говори колко имунизирано и здраво е населението и колко добре работи неговата медицинска система.

 

България е на първо, второ място в Европа в добрия смисъл или на последно място по смъртност.

 

България е фантастично по-добре от всички европейски държави и 15 пъти по-добре от света, 90 пъти по-добре от Испания, 80 пъти по-добре от Италия, 16 пъти по-добре от САЩ, 10 пъти по-добре от Германия, която се справя отлично.

България се справя удивително добре, не просто по-добре, а петдесет, сто пъти по-добре от развити западни държави.

 

Има няколко хипотези: – много добра ваксинационна политика – богат генофонд на българския народ, което ни прави устойчиви на зарази Очевидно медицинската система работи сравнително добре и навремени мерки, т. е. всички добри фактори са налични за България, която е средно 50 пъти по-добре от развитите европейски държави“, обясни експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 10525 |26.02.2020 Петър Стоянов: Как истината за приватизацията ще излезе от куфарчето на проф. Ханке?! . 5| 8489 |17.12.2019 Проф. Пламен Киров: България е под натиск за конституционни промени . 21| 10514 |19.11.2019 Проф. Маринов: На Борисов винаги друг му е виновен – комунистите, БСП, четирите годишни времена... . 4| 10870 |06.11.2019 Проф. Иво Христов: Режимът на ГЕРБ не се сваля с избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads