Реклама / Ads
20| 8335 |26.11.2013 ПОЛИТИКА

Проф. Константинов за субсидиите: Когато човек е лаком, продължава да иска

.
Михаил Константинов
Моралът изисква когато всички хора затягат коланите, и партиите да направят същото. Да бъдат така добри да получават дарения, а не да разчитат в такава голяма степен на парите на данъкоплатеца.
 

Ако се посегне на държавната субсидия, ако тя бъде ограничена, партиите ще бъдат тласнати към капитала. Посегателството към партийния плурализъм е директно посегателство към устоите на демократичната и правова държава, заяви по БНТ Емил Костадинов от БСП.  В партията му имало различни мнения относно съдбата на партийните субсидии. 

Костадинов смята, че за политиците било твърде изкусително да говорят популистки и да предлагат популистки решения. Не виня една немалка част от гражданите, които с особена острота поставят този въпрос. Гражданите нямат точната преценка за цената на едно такова действие. Виня тези говорители, които знаят за какво става дума, каза той. Костадинов заяви, че БСП не е излъгала избирателите си. 

Още в първите мониторингови доклади, даже от предприсъединителния период, има императивни препоръки да се създадат норми за антикорупционни практики. Препоръчано е да се осигури държавна субсидия за партиите, каза още Костадинов.

Много е важно партиите да бъдат публично и явно финансирани, заключи той.


Калина Балабанова от Атака смята, че партийните субсидии трябва да отпаднат напълно. Внесохме вече предложение в НС. Това не е популизъм. Популизъм е да говориш, че искаш да намалиш субсидиите на партиите, а после да не го направиш, подчерта тя. Нашето предложение за пълно отпадане на всички партии е с цел по-голяма прозрачност. Смятаме, че една партия може да се самоиздържа само от членски внос и дарения. Когато се прави дарение, се сключват договори, зад които стоят конкретни лица. Няма как да има задкулисие, категорична бе тя. 

Димитър Делчев от „Движение България на гражданите" каза, че субсидиите трябва да се намалят наполовина. В последните 15 години субсидиите прогресивно се увеличават. В България субсидиите са прекомерни. Партиите трябва да отстъпят и да намерят алтернативни начини на финансиране, каза той. Партийните субсидии не трябва да бъдат премахвани напълно. Това е популизъм и ще доведе до изкривяване на демократични процес. Ще доведе до финансиране по непрозрачен начин, смята той. 

Математикът проф. Михаил Константинов се съгласи с това и добави, че субсидиите трябва да бъдат намалени, най-малкото защото моралът изисква когато всички хора затягат коланите, и партиите да направят същото. Да бъдат така добри да получават дарения, а не да разчитат в такава голяма степен на парите на данъкоплатеца. Каквито и субсидии да им се дават, те пак ще получават дарения, каза той и добави, че намаляването или премахването на субсидиите ще доведе партиите до зависимост са смешни. Когато един човек е лаком, той ще продължава да иска, каза още Константинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 10317 |09.10.2013 М. Константинов: Рекет и изнудване в НС; депутати се правят на маймуни . 38| 8656 |25.09.2013 Проф. Иванов с бг диагноза: Не спасим ли пациента сега, после ще е късно . 77| 14640 |28.06.2013 М. Константинов: Гарантирам бързо падане, след като вдигнаха и журналистите срещу себе си . 21| 8542 |26.06.2013 М. Константинов: Чистата мажоритарна система не работи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads