Реклама / Ads
20| 14413 |19.03.2021 ПОЛИТИКА

Проф. Румен Гечев: ГЕРБ готвят драстично увеличение на данъците, няма да завършат АЕЦ „Белене”

.
Проф. Румен Гечев Източник: БСП
”ГЕРБ готвят драстично увеличение на данъците, а гласувайки за техните кандидати за народни представители в Плевенска област се слага кръст върху проекта за АЕЦ „Белене”. Това заяви днес на пресконференция в Плевен водачът на листата на „БСП за България“ за 15-ти МИР проф. Румен Гечев. Той направи критичен анализ на икономическия раздел на предизборната платформа на ГЕРБ.
 

Проф. Гечев изведе няколко основни акцента. На първо място обърна внимание, че всички разчети по основните макроикономически показатели се основават на нереалистичен икономически растеж за периода 2021-2025 г. Нарастването на БВП на 196 милиарда лева до 2025 г. (стр.9 от програмата) би било възможно, ако икономиката ни расте средногодишно с фантастичните 14 %. Затова и всички чудеса със средни и минимални заплати, пенсии и прочее, които пряко зависят от БВП са розови мечти, категоричен бе водачът на листата на БСП в Плевен.

 

"Няма никакви индикации, че лансираните икономически мечти в програмата на ГЕРБ са взели под внимание пандемията Ковид-19", подчерта проф. Румен Гечев. И добави, че нито последиците от провала в опитите за управление на кризата, в т.ч. на ваксинирането, нито някакви прогнози колко дълго и до каква степен тази криза ще влияе върху българската икономика са взети предвид.

 

Кандидатът за народен представител обърна внимание и на това, че по същество ГЕРБ признават, че ще увеличат значително данъците и таксите за физически лица и за фирмите. Това увеличение може да бъде двойно и тройно, защото на стр.30 от програмата се посочва, че ще се въведе „подоходен местен данък“, ще се проведе „реформа за таксуване на битовите отпадъци“ и ще се въведе „справедлива пазарна оценка на недвижимите имоти“. „Всичко това е ясна заявка за въвеждане на нови и увеличаване съществуващи данъци и такси. При това тук няма никакви числа, както се казва, предлага ни се да подпишем празен предизборен чек.  ГЕРБ  лъжат за данъчните си намерения. Те подготвят данъчна ескалация, която ще се стовари особено тежко върху стотици хиляди семейства с ниски доходи”, заяви проф. Гечев.

 

Според него в предизборната си програма ГЕРБ показват лицемерие при отричането на европейския модел на БСП за промени в данъчната система за доходите на физически лица. На стр.29, посочи водачът на листата за 15-ти МИР-Плевен, пише, че „ако се въведе необлагаем минимум, без да се променят ставките на средните доходи….ще се реализира огромна загуба за бюджета  в порядъка на 1-1.5 милиарда“. Колко апокалиптично! Само че в платформата на БСП няма никакъв необлагаем минимум. 10%-ият данък остава за всички доходи до 3600 лева месечно. Пак да повторим, няма необлагаем  доход, т.е. няма и загуби от 1.5 милиарда лева. Въпросът е, къде са чели спецовете на ГЕРБ? Толкова ли са закъсали, че прилагат гьобелсови трикове, за да плашат избирателите?

 

Проф. Румен Гечев коментира и бъдещето на проекта за АЕЦ „Белене” и неговото отсъствие в програмата на ГЕРБ. „Лъсна лицемерието на ГЕРБ за ядрената централа „Белене“. Лупингите на Борисов от „прекрасен и необходим проект“, през „гьол“ и „атрактивен проект за стратегически чужди инвеститори“  са приземени. В раздел „Енергетика“ (стр. 45) крещящо отсъства въобще думата „Белене“. Сякаш последно през 2018 г. ГЕРБ не внесе и не гласува в НС Решение за започване на преговори с потенциални инвеститори. Както и предупреждавахме, всичко това е било зле режисиран театър”, категоричен бе кандидатът за депутат. „Просто слугуването на чужди интереси беше крит зад уж добри намерения. За избирателите от Плевенска област, а и за цяла България, най-накрая става ясно, че докато са на власт, ГЕРБ никога няма да завършат този проект. За тях „началниците“ от Вашингтон и Брюксел, които ги държат на власт, са по-важни от интересите на българския народ”, заяви проф. Румен Гечев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6227 |02.03.2021 Президентът на Северна Македония нападна Румен Радев . 18| 8804 |14.01.2021 Румен Петков изпрати Ревизоро при предшественика му . 66| 11839 |09.01.2021 Проф. Йончев: Случилото се в САЩ не може да бъде заметено под килима, да излезем от митовете . 6| 7113 |03.12.2020 Румен Гечев: С поправката за бързите кредити се извършва геноцид срещу най-бедните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads