Реклама / Ads
22| 6171 |03.07.2013 ПОЛИТИКА

"За" и "против" актуализацията на бюджета

.
Представители на четирите политически сили в парламента обсъждаха предстоящата актуализация на бюджета в студиото на Нова телевизия. Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова отхвърли упреците, че социалните разходи, които прокарва правителството целят спечелване на политическа подкрепа в определена социална група.
 

Представители на четирите политически сили в парламента обсъждаха предстоящата актуализация на бюджета в студиото на Нова телевизия. Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова отхвърли упреците, че социалните разходи, които прокарва правителството, целят спечелване на политическа подкрепа в определена социална група.

"Социалният пакет, който продължаваме да приемаме - увеличението на майчинството, енергийните помощи, за преодоляване на младежката безработица - не изисква допълнителни разходи и актуализация на бюджета", каза тя и обясни, че той се финансира от парите в действащата финансова рамка, включително със средства от НОИ.Нинова каза още, че актуализацията се налага заради плащанията към бизнеса, които управляващите искат да изпълнят.

„Това беше голям проблем през последните 4 години", коментира Нинова. Тя посочи и втората водеща причина за актуализацията на приходите и разходите - изтегленият през февруари заем за 800 млн., чийто падеж е през август.

"Голяма част от просрочените задължения на държавата към бизнеса са в две три ведомства, най-големите от тях са в Министерството на отбраната", обясни Владислав Горанов от ГЕРБ. Според него в Европа не е безоблачно, финансовите пазари не са в кондиция и актуализацията на бюджета у нас ще е лош сигнал.„Правителството можеше да гласува заложената финансова рамка и би могло в края на годината да приеме актуализация, ако се налага", добави той. Според думите му доходите се акумулират в икономиката и ако икономическата среда в страната не се подобри, неминуемо ще се стигне или до разрастване на дефицита или социалните мерки ще се окажат много краткотрайни.

"Почти винаги когато има смяна на властта има нужда от актуализация на бюджета", твърди Алиосман Имамов от ДПС.„След като имаме други приоритети, това е съвсем нормално и по отношение на приходната, и по отношение на разходната част. Очакваното неизпълнение на приходите е сериозна причина за актуализация на бюджета", смята той.Според него мерките, които разглежда правителството имат временен характер. Това са стабилизационни мерки, насочени към най-бедните слоеве на българското общество.

"На базата на социалните разходи не могат да се правят изводи за увеличаване на бюджетния дефицит. Мисля, че актуализацията ще покрие много важните промени за бизнеса, които изискват стотици милиони, а не десетки, както за социалните мерки", коментира той.

„Ако в новия бюджет се приемат мерки за подобряване на социалното положение на българите, не виждам нищо лошо в актуализацията на бюджета", обясни Илиян Тодоров от „Атака".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5519 |02.07.2013 Три избирателни системи обсъждат в парламента . 172| 7005 |01.07.2013 Станишев: Имам кауза. Не се боря за власт и за себе си . 77| 14640 |28.06.2013 М. Константинов: Гарантирам бързо падане, след като вдигнаха и журналистите срещу себе си . 29| 13448 |27.06.2013 В БСП скрили информация от МВР за Иванов, Христозов и Бобева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads