Реклама / Ads
14| 5578 |20.11.2009 ПОЛИТИКА

Противник на Турция стана президент на ЕС

.
Херман ван Ромпуй
Белгийският премиер Херман ван Ромпуй е първият президент на Европейския съюз. Той ще встъпи в длъжност на 1 януари 2010 г, предават световните агенции.
 

Ромпуй беше избран на извънредната среща на лидерите на 27-те страни-членки в Брюксел.
Те постигнаха съгласие след малко повече от два часа разговори, въпреки че имаше съмнения, че изборът на президент и външен министър на ЕС ще бъде отложен.

Върховен представител на съюза за външната политика ще е британката Катрин Аштън. В момента тя е еврокомисар за търговията.

Херман ван Ромпуй е представител на десноцентристкия Християндемократически призив, а Аштън е приближена на британския премиер лейбърист Гордън Браун.

И двамата бяха предложени за най-високите постове в съюза от Швеция, която в момента председателства съюза.
„Поемам поста президент на ЕС с убеждение и ентусиазъм... Дискусиите за институционална криза приключиха за дълъг период от време”, посочи той на пресконференция след края на извънредната среща.
Новоизбраният президент посочи, че съюзът трябва да продължи да се разширява с нови държави, но само при условие че изпълняват необходимите критерии.

Ван Ромпуй е премиер на Белгия от близо година и показа, че умее да ръководи трудна коалиция. Той внесе успокоение в езиково и общностно разделената страна след продължилата 18 месеца правителствена криза при предшественика му, християн-демократа Ив Льотерм, посочва Ройтерс.

Ван Ромпуй е роден през 1947 г. в Брюксел. Завършил е философия и икономика в Католическия университет в Льовен. Преди да влезе в политиката през 1976 година, Ван Ромпой е работил в белгийската централна банка. През 1988 г. става председател на фламандската Християндемократическа партия. Уважаван интелектуалец, Херман ван Ромпуй е автор на шест книги, активен блогър и майстор на писането на хайку - 17-срични стихове по японски модел, които пише на фламандски език и с които си спечели славата на премиер-поет.

В същото време Херман ван Ромпуй стана известен преди време с категоричното си противопоставяне на присъединяването на Турция към съюза.„Турция не е част от Европа и никога няма да бъде част от Европа", заяви Ромпуй по време на срещата на Съвета на Европа по въпроса за евентуалното членство на Турция в ЕС. По време на речта си белгийският лидер е подчертал европейските християнски "фундаментални ценности", които ще бъдат, по думите му, подкопани, ако Турция бъде допусната в ЕС. Вероятно ще му се наложи да коригира тази своя позиция, смятат наблюдатели.
Баронеса Катрин Маргарет Аштън не е особено популярна във Великобритания, отбелязват световните агенции. Тя влезе в Камарата на лордовете като представител на лейбъристите благодарение на благородническата си титла, която получи през 1999 г. Аштън има сравнително малък дипломатически опит, но по време на мандата си в Брюксел води важни преговори с Китай и Русия. В горната камара на британския парламент тя изигра решаваща роля за ратифицирането на Лисабонския договор.

Катрин Аштън е родена през 1956 г. в Ъпхоланд, Ланкашър. От 1983 до 1989 г. е директор на организацията "Бизнес в обществото", която окуражава фирмите да възприемат положителен подход към обществото и околната среда и подпомага служители инвалиди. От 1998 до 2001 г. оглавява здравната служба в Херфордшър, северно от Лондон, и работи като вицепрезидент на Националния съвет на самотните родители.

През 2001 г. Аштън е назначена за помощник-държавен министър в министерството на образованието, където задълженията й варират от образователната политика до забраната на физическото наказание в училищата.
През юни 2007 г. е избрана за лидер на Камарата на лордовете и за лорд-председател на Тайния съвет в първото правителство на Гордън Браун.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5851 |18.11.2009 За трети път България стана отличник на ЕС по корупцията . 12| 5766 |09.11.2009 Обратното броене за президента започна . 60| 15801 |20.10.2009 Русия ни обяви война заради Турция . 3| 28111 |25.09.2009 Неграмотници манипулирали скандално вота в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads