Реклама / Ads
17| 9079 |25.02.2019 ПОЛИТИКА

Радан Кънев: Половин България се управлява от коалиция между ГЕРБ и ДПС

.
Радан Кънев Източник: БГНЕС
Повече от половин България се управлява от официални коалиции между ГЕРБ и ДПС в общинските съвети. ГЕРБ и ДПС се сговориха срещу десницата, заявява Радан Кънев.
 

За местни избори ГЕРБ и ДПС вече един път вдигнаха бариерата, и то рязко. През 2016 г. беше променен Изборният кодекс след последните местни избори с много съществено вдигане на бариерата. Но явно това не им е достатъчно, казва още той в интевю за Банкеръ.

 

Те искат изобщо да няма преференция, за да може не местни бизнес групи и т. н. да не пренареждат листата, а да може тези бизнес интереси, които са едно и също с властта на ГЕРБ и ДПС, да определят състава на общинския съвет и гражданите изобщо да нямат думата. Това е, което се търси. Да не забравяме, че повече от половин България се управлява от официални коалиции между ГЕРБ и ДПС в общинските съвети. Но ако започна да давам примери, няма да ни стигне цялото интервю. Мога веднага да спомена Шумен и Разград. Но мога да продължа и още много дълго. Това са общини, в които ГЕРБ има и доста други варианти - освен с ДПС, да управлява. Но са избрали тъкмо този вариант, и то не случайно, защото тези обръчи на властта, този зависим от властта бизнес - твърде често бизнес, който не играе по честните правила и конкуренцията, всъщност е представен именно от коалицията ГЕРБ-ДПС и на местно, и на национално ниво. И те не искат да допуснат по-широко участие на гражданите в определяне на състава на общинските съвети, както и на парламента, и на Европейския парламент, обяснява Радан Кънев.


Но пак казвам, тук основната причина е да се вбие клин, да се затрудни явяването на "Демократична България" и евентуално по-широка коалиция в демократичното център-дясно на европейските избори. Ясно е - няма как да го крием, че ние сме доста разнородни, че нашето явяване ще бъде коалиционно и нямаме национална единна структура, която да може по вътрешен начин да определи кои са най-силните ни кандидати, и за нас винаги преференцията е била много важна. Ние свикнахме вече, от пет години насам на всички избори даваме пълна свобода на нашите избиратели да подреждат нашите листи. И това за нас е важно. А в момента се прави опит да бъде разрушено общото ни явяване на избори, посочва той.

 






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7612 |01.02.2019 Радан Кънев за жертвите: Без осъждане на политическото насилие няма патриотизъм . 19| 13327 |29.01.2019 Радан Кънев: Путин преживява небивало крушение в "близката чужбина" . 17| 16127 |21.01.2019 Радан Кънев: ГЕРБ май усещат, че Бойко ги изоставя, за да се спаси . 7| 5956 |14.01.2019 Радан Кънев: Конфискация без присъда е бюрократичен произвол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads