Реклама / Ads

6| 6911 |13.11.2019

Радан Кънев: Горанов потайно подписал изявление за данъчно облагане на полетите

.
Изненадващо и потайно, г-н Горанов, като министър на финансите, е подписал, от името на България, “Общо политическо изявление”, заедно с МФ на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия, в което е призовал ЕК да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети.

Без да оспорвам необходимостта от намаляване на СО2 емисиите от авиационен транспорт, съм убеден, че мястото на България не е в тази “коалиция” и интересът на българските граждани е обратен на предлаганите политики по множество сериозни съображения:

 

- България няма развита ЖП мрежа и ЖП свързаност с другите страни-членки на ЕС;
- Разстоянието, което икономически активните български граждани трябва да преминат, за да стигнат до икономически активните региони на ЕС, е непосилно с друг вид транспорт, освен авиационния;
- Същото се отнася за достъпа на чуждестранни туристи до България.

 

За българите (за разлика от холандците и белгийците например) авиационният превоз не е неоправдан лукс, а необходимост и единствена гаранция за свободата на движение, гарантирана от Договорите на ЕС.

 

Въвеждането на “данък мобилност” директно ще засегне правото на свободно придвижване, и в немалка степен - правото на труд на българските граждани в други страни от ЕС. Най-засегнати ще бъдат икономически активните млади хора, студентите и хората, които полагат сезонен труд, т.е. - и най-бедните българи.

 

Като представител в ЕП, категорично ще се боря за намаляването на СО2 емисиите от авиационен транспорт да не става за сметка на правата и интересите на българските граждани.

 

Съществуват много възможности да бъдат насърчени други форми на придвижване, и то само тогава, когато има разумна алтернатива на полетите със самолет. (Например - облагане само на кратки полети, до 90 минути, когато могат лесно да се заменят с придвижване с железница. А приходите от такъв данък да бъдат целево инвестирани в железопътна инфраструктура).

 

Но най-голям напредък в намаляване на СО2 емисиите може да се постигне не с данъчна репресия. Далеч по-важно е да се приложат ефективно плановете на ЕС за единно въздушно и железопътно пространство. Планове, спирани именно от правителствата, с които Горанов ни “коалира” по този необясним начин. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Радан Кънев: ВСС, избран от всички видове БСП-та и ГЕРБ, посочи Иван Гешев 24| 9653 |10.11.2019 . Славчо Атанасов: Горанов нареди кметовете да вдигнат данъците 10| 5693 |09.11.2019 . Радан Кънев: Няма да подкрепим Мая Манолова за кмет на София 26| 6596 |22.07.2019 . Радан Кънев: Бедни ще сме докато властта мисли как да заграбят пари през властта и власт през парите 18| 6752 |09.07.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ