Реклама / Ads
19| 13327 |29.01.2019 ПОЛИТИКА

Радан Кънев: Путин преживява небивало крушение в "близката чужбина"

.
Радан Кънев Източник: БГНЕС
Номинацията на Ципрас и Заев за Нобел (съвсем заслужена), и преди всичко - самото споразумение от Преспа, с което я заслужиха - отразява една, на пръв поглед, трудно доловима тенденция.
 

На фона на изключителните си геополитически успехи в Сирия и настъплението по северния бряг на Средиземно море, а и на умело увеличеното си влияние във вътрешната политика на Запада, Путин преживява небивало крушение в "близката чужбина" и опита си за консолидация на православния свят около Кремъл:

 

- Загуба на влияние и остър конфликт с Черна гора, най-стария и верен руски съюзник на Балканите;
- Практическо скъсване на отношения с традиционно близката Гърция;
- Пълен провал на усилията за инфилтрация на политиката в (Северна) Македония и ясна пътна карта на Скопие към НАТО;
- Категоричен неуспех за налагане на политически дискурс срещу Преспанското споразумение и интеграцията на Македония в западните структури в България;
- Конфликт с практически всички представители на европейското Православие, в т.ч. и с българския Свети Синод, където 100% руски възпитаници и 80% кадри на ДС все пак не подкрепиха руската резолюция за Украинската църква;
- Настройване на над 50% от рускоезичното население в Украйна срещу опасността паравоенните кремълски бандити да разширят влиянието си в страната;
- Тихо, но неотстъпно движение на Грузия към НАТО, въпреки постоянните опити за намеса и разместване на политическите пластове;
- Доста шумна, но видимо неконсумирана любов с Вучич.

Практически единственият овластен съюзник на Путин в целия европейски православен свят е Република Српска в Босна. Засега.

 

Защо се случва?

Има две очевидни и извечни причини:

 

1) Непреодолимата традиция на средновековна азиатска бруталност в отношенията между Кремъл и неговите съюзници. Московците просто не умеят да се държат човешки с приятелите си, с тези, които ги обичат и разчитат на тях.
Татаро-монголският манталитет е несъвместим с националната гордост, характерна за малките православни държави. Нещо повече - политическата традиция в нито едно от нашите общества не е азиатска, а по-скоро Източно-римска. Сблъсъкът със степните нрави ни е труден и неприятен.

 

2) Путин просто няма какво да предложи - в икономически и политически план.
Има какво да предложи на Асад, има какво да предложи на генерал Хафтар, а може би дори - на генерал Сиси. Най-малкото - оръжие и "специалисти", макар това само да задълбочава икономическата депресия в самата Русия.

 

Но няма какво да предложи на православните си европейски партньори освен несигурност, вмешателство, корупция и газ на монополни цени. Както ми каза наскоро един западен журналист от руски произход:

We can't sell our policy on the Balkans, 'cause we're selling shit...

На този фон, угодническото и хлъзгаво поведение на нашето "прозападно" правителство ми е трудно обяснимо. Но това е отделна тема.

 

Радан Кънев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 16127 |21.01.2019 Радан Кънев: ГЕРБ май усещат, че Бойко ги изоставя, за да се спаси . 7| 5956 |14.01.2019 Радан Кънев: Конфискация без присъда е бюрократичен произвол . 2| 5927 |13.01.2019 ”Вашингтон пост”: Тръмп криел тайни от разговорите с Путин . 30| 10975 |25.10.2018 Радан Кънев: Само демократичната десница може да се справи с групата Борисов - Пеевски - Цацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads