Реклама / Ads
41| 6843 |06.03.2014 ПОЛИТИКА

Разочарованите от ГЕРБ ще гласуват за коалицията на Бареков

.
Подкрепата за коалицията на "България без цензура", ЗНС и ВМРО идва от хора, които в момента не се ангажират с опозицията "ляво - дясно". У нас тя беше изградена върху опозицията "комунизъм - антикомунизъм".
 

Тези, които подкрепят коалицията на Бареков днес, са всъщност хората, които през 2009 г. като вълна гласуваха за ГЕРБ, защото очакваха промяна. Разочаровани от ГЕРБ, на последните избори голяма част от тях бяха вече негласуващи.

Този център, който през 2009 г. подкрепи Бойко Борисов, днес оттегля подкрепата си и търси ново политическо представителство. И го намира в новия проект на Николай Бареков - коалицията "България без цензура", ЗНС и ВМРО е нещо ново, нова сплав от идеи и поведение. Нормално е неговите политически опоненти да го обвиняват в популизъм. Хората около Бареков обаче му вярват и това си личи - по подкрепата, която засега непрекъснато расте. Факт е, че повечето социологически агенции отчитат това.

Коалицията между "България без цензура", ЗНС и ВМРО изгражда в очите на част от обществото едно монолитно политическо тяло. Тя създава политически контакт с онзи електорат, който търси нишата на центъра. Това показва, че е постигната спойка между желанието за политическо представителство и съответно между електорат, който търси точно такъв тип подкрепа и изява.

Интересно е, че като се анализират нагласите у привържениците на коалицията между "България без цензура", ЗНС и ВМРО, се установява, че те идват от най-различни посоки. Има и леви, и десни, най-много са центристите. Значителна част сред поддръжниците и симпатизантите са тези, които не са гласували. Това показва, че е възникнал кръг от идеи, който е започнал да обединява всички тези хора, намерена е успешна формула. Тя е по-различна от съществуващото до сега и от това, което в момента се предлага на политическия пазар.

Социологът Васил Тончев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 11565 |18.02.2014 Янев хвърли бомба: Един от 4-мата напуснали ПГ на ГЕРБ е действащ агент . 54| 7834 |13.02.2014 Галъп: БСП и ГЕРБ равностойни на евроизборите . 115| 9942 |09.02.2014 Медиана даде аванс 5 % на БСП пред ГЕРБ. Бареков и РБ също в НС . 138| 10583 |27.01.2014 Петър Стоянов зове: Реформаторският блок да изясни отношението си към ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads