Реклама / Ads
28| 6764 |03.04.2014 ПОЛИТИКА

Реформаторите: България трябва да стане основател на Европейския енергиен съюз

.
Газът за потребителите може да падне до 30 %, а на парното – до 20 %. България трябва да се присъедини към Европейския енергиен съюз като негов основател и това да е първото ново европейско присъединяване от 2007 г. насам. Енергийният съюз гарантирано ще намали цената на енергията. Това заяви на пресконференция на Реформаторския блок Меглена Кунева, водач на листата на блока.
 

Вчера изпратих писмо до Доналд Туск, че Реформаторският блок е в основата на създаването на Енергийния съюз на Европа. Съюзът ще ни даде възможност Европа да договаря общо доставките си на газ, което е ключово и за индустрията, и за потребителите и непостижимо за отделните страни като условия. Този съюз е стратегически за интересите на България, добави още Кунева.

Тя добави, че ЕС ще подкрепя през фондовете си двустранните газови връзки, така че общата енергийна мрежа да стане факт. До 75 % от стойността на тези връзки ще се поема от бюджета на ЕС. Реформаторският блок се надява България да е сред основателите на Енергийния съюз, защото страната ни има нужда от мащаб. Нашият глас в ЕП може да е гласът на политическата сила, борила се за интереса на потребителите и производителите, добави още Меглена Кунева като уточни, че членството в ЕС е начин българските потребители да са независими и да имат достъп до най-добрите цени.

Мартин Димитров добави, че присъединяването на България към Европейския енергиен съюз ще намали цената на газа и парното, като с по-висок приоритет са връзките с Гърция и Румъния, които да са готови през 2014. Сегашното правителство саботира този процес. Турската реверсивна връзка и терминалът за втечнен газ в Егейско море трябва да са готови през 2015, защото на нас не ни трябва съветска индустриализация, а добри цени договорени от общия съюз, добави още Димитров.
Трайчо Трайков бе категоричен, че енергийните отношения с Кремъл са голям проблем за България, а влизането й като основател в Енергийния съюз е голям шанс. Като общ съюз ще договаряме значително по-ниска цена, отколкото като малки и отделни потребители.Това ще намали цените за крайните потребители и ще помогне на България да подобри индустрията си, обясни още Трайков.

Георги Ганев от Гражданския съвет на РБ обясни, че Полша успява с интерконекторните си връзки, за разлика от България, но Реформаторският блок като европейската дясна политическа сила ще бъде в основата на създаването на този Енергиен съюз. Приоритетът вече се променя: всички алтернативни доставки на газ през Румъния, Гърция, на втечнен газ, на доставките от Турция стават все по-важни, докато проекти като „Южен поток“ губят значението си спрямо националния ни интерес като член на ЕС, коментира още Георги Ганев. Той допълни, че вчера след разговор с руския посланик ГЕРБ са се присъединили към адвокатите на Кремъл в България. РБ единствен ще гарантира по-ниски цени със своята проевропейска политика и това е в полза и на индустрията, и на работните места и на цените по цялата производствена верига, каза още икономистът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 117| 11739 |03.04.2014 Станишев: Когато Мартин Шулц стане президент на ЕК, България ще влезе в Шенген . 11| 8778 |29.03.2014 България в съавторство с ООН осъжда Русия за Крим . 78| 11021 |27.03.2014 Ройтерс: Предпазливостта на България е от страх от Русия . 11| 5800 |19.03.2014 Сидеров: Трябва да наложим вето на санкциите на Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads