Реклама / Ads
17| 5714 |14.10.2014 ПОЛИТИКА

Реформаторите предлагат на ГЕРБ рамков документ за управление

.
Реформатори
Реформаторският блок ще предложи утре на ГЕРБ рамков документ, който може да доведе до стабилно мнозинство в следващия парламент. Това ще е много ясна платформа, върху която може да се състави политическа рамка, заяви пред журналисти Петър Москов (ДСБ) след продължила около пет часа среща на ръководствата на партиите от РБ и преговорния екип.
 
Отиваме с цялата сериозност и яснота за трудностите, които предстоят, коментира Москов.

В отговор на въпрос във връзка с отиването й до централата на ГЕРБ лидерът на ДБГ Меглена Кунева коментира, че не знае защо това е събудило такъв драматичен интерес, след като тя е заявявала намерението Движението да бъде член на ЕНП.

"На 23 октомври има среща на върха на ЕНП и тъй като по това време съм в Брюксел ще използвам възможностите да се видя с ключови фигури в ЕНП и да говоря по кандидатурата ни", обясни Кунева.

Тя допълни, че от ЕНП имат лоши спомени от това, че някои партии в ЕНП пречат на друга формация да стъпи там. За това искам да уверя партньорите ни, че при нас нещата са под контрол и че няма възражения срещу участието на ДБГ, уточни Кунева.

От изявленията на Радан Кънев, Меглена Кунева и Петър Москов стана ясно , че в РБ били единни. Обсъждането пък се проточило, защото минали през целия конспект от предизборната си програма.

И все пак, от Блока споделиха, че възнамеряват отново да поставят условието за 2-годишен мандат на кабинета, след което парламентът да се разпусне и да се проведат нови избори. И вчера, и днес, при разговорите с БСП и ДПС от ГЕРБ заявиха категорично, че този вариант е неприемлив и се мотивираха с тежките реформи, които не могат да бъдат осъществени в такъв кратък времеви диапазон, както и с правото да поставят те условията като партията, на която най-много избиратели са гласували доверие. Все пак от РБ били склонни да отстъпят от тази си позиция, ако получат гаранции за старт на реформата в исканата от тях посока.

"При всички положения двегодишната рамка е обвързана с искането ни за конституционни промени", бе лаконичен Радан Кънев, визирайки друг момент от програмата на Блока - за промяна в основния закон, с която прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт.

Според него обаче надали имало много оптимисти, които да смятат, че в 43-то НС ще се събере конституционно мнозинство за целта.

Засега от ГЕРБ не дават сигнал, че са склонни да променят конституцията в тази посока. Предпазливи са и по отношение на исканията на РБ за главния прокурор.

Склонни са само да подкрепят идеята ВСС да се раздели на две камари - на прокурорите и следователите и на съдиите. Както и на някои други промени като премахване на делегатските събрания, намаляване на политическата квота във ВСС и др.

Интересното е, че  следизборните страсти обаче в средите се шушука, че Кунева се опитва да си уреди пост като постоянен представител на България в ЕС. Говори се и че Лукарски се е прицелил в поста на спортен министър. Но това са непотвърдени засега слухове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5838 |14.10.2014 Имамов недоумява: Въпреки близостта с ГЕРБ, оставаме извън управлението . 47| 7495 |12.10.2014 Москов: ГЕРБ направиха крачка в правилната посока . 11| 5986 |10.10.2014 Борисов : ГЕРБ няма да прави правителство с ДПС . 9| 5322 |10.10.2014 БСП отива не на преговори , а на сгледа с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads