Реклама / Ads
0| 8392 |28.09.2012 ПОЛИТИКА

Робърт Търнър на среща с Яне Янев: В Русия управляват нов тип фашисти!

.
Робърт Търнър и Яне Янев (вдясно)
По време на всички досегашни срещи с политически и обществени активисти в САЩ лидерът на РЗС Яни Янев получи решителна подкрепа за борбата с корупцията по високите етажи у нас. В четвъртък Янев разговаря с конгресмена от Републиканската партия на САЩ Робърт Търнър в неговия офис в Ню Йорк.
 
Конгресменът е известен в „града, който никога не спи” като политикът спрял строежа на джамията на мястото на взривените кули близнаци. Както в САЩ така и в много други точки на света той ефективно се противопоставя на различните видове радикални форми на ислямизъм и фундаментализъм.

По време на срещата представителят на Републиканската партия прояви особен интерес относно зачистилите случаи на радикален ислям в България, и конкретно със започналото дело в Пазарджик срещу 13-ислямски духовници. Поинтересува се и какво пречи на страната ни да се откъсне от силното руско влияние. Конгресмен Търнър заяви: „Русия се управлява от нов тип фашисти, на които Обама не е в състояние да се противопостави”. Той подчерта, че България трябва веднъж завинаги да скъса оковите на руските енергийни интереси, за да си осигури необходимата независимост, икономическа и политическа свобода.

 

Яне Янев предостави анализ за тенденцията на навлизане на радикални форми на ислям от Саудитска Арабия, Сирия и Иран и опитите за подмяна на традиционното мюсюлманско вероизповедание с непознати за България радикални религиозни течения, забранени в останалите страни членки на ЕС.

 

Конгресмен Търнър заяви, че искрено се надява американският народ да бъде достатъчно разумен и информиран и да даде подкрепата си за кандидат-президентската двойка на Републиканската партия, за да може външната политика на САЩ да възстанови своята мощ и да продължи усилията за ограничаване на вредното руско влияние. Той допълни, че за четири години „президентът Обама остави излъгани не само американските граждани, но и много от своите приятели в Източна Европа и Близкия Изток”.

 

В края на срещата конгресмен Робърт Търнър заяви, че е проверил фактологията предоставена му от експерти на РЗС и заедно с конгресмени и сенатори ще посетят България, за да се запознаят на място със ситуацията с цел да се предприемат необходимите действия за предотвратяване на евентуални огнища и спящи клетки на тероризъм на Балканите.

 

 Яне Янев посочи, че за него ще е чест да бъде домакин на посещението на конгресмен Търнър в България. Янев допълни, че  за съжаление българския народ е бил свидетел на падението на външната политика на Барак Обама в лицето на  доскорошния посланик на САЩ в България – Джеймс Уорлик, който е „всичко друго, но не и дипломат”. Янев пожела успех на Републиканската партия на предстоящите избори и увери Робърт Търнър, че победата на Мит Ромни, ще бъде победа не само за американския народ, но и за целия демократичен свят. По-късно Яне Янев се включи в редица предизборни събития на Републиканската партия в Ню Йорк, за които пресцентъра ще даде допълнителна информация. 

      

Доналд Ръмсфелд за борбата с корупцията в България

 

Ден преди срещата си с Търнър лидерът на РЗС Яне Янев се срещна във Вашингтон с големия дипломат и министър на отбраната в администрациите на американските президенти Джералд Форд и Джордж Буш-младши, понастоящем титуляр на една от най-влиятелните фондации за насърчаване на свободни политически и икономически системи в света – Доналд Ръмсфелд, съобщават от пресцентъра на РЗС.

 

Яне Янев запозна Доналд Ръмсфелд със ситуацията в България и разви пред него каузата на РЗС за нова българска конституция. Военен номер едно от близкото минало на САЩ даде категоричната си подкрепа за тази кауза и подчерта, че ако бъде приета нова конституция на България това ще е ясен знак, че страната окончателно се е отделила от орбитата на влияние на бившия СССР и старите комунистически стериотипи.

Доналд Ръмсфелд поздрави председателя на РЗС за антикорупционната дейност, която развива и го насърчи да продължи да работи все така всеотдайно в тази посока: “защото корупцията е тази, която подкопава устоите на демокрацията и действа изключително обезкуражаващо на обикновения човек”.

 

Той даде за пример Грузия, която е била страна, раздирана от корупция, но там правителството е проявило политическа воля и той със своя опит и екип на място е помогнал за изграждането на  обществен координационен център, който е довел до драстично съкращаване на нивата на корупционни дейности на висшата администрацията. Ръмсфелд даде пълна подкрепа на Янев за избора му като председател на новосформираната специална парламентарна комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта и отбеляза: “Впечатлен съм от последователността и упоритостта ти в борбата с корупцията. Следвай своя път и не се поддавай на ирония и дискридитиращи статии. Имаш моята подкрепа.”

 

По време на срещата бяха повдигнати редица въпроси, касаещи сигурността и мерките за борба с тероризма. Доналд Ръмсфелд отбеляза, че гарантирането на безопасността на гражданите и запазване функционионирането на демократичния ред са най-големите предизвикателства пред световните лидери. Той допълни, че съдбата го е изправяла пред такива предизвикателства и понякога се оказва, че войната е единствения възможен ход за запазване на демократичните системи и ценности.

 

Яне Янев посочи, че американската външна политика от времето на Джордж Буш е претърпяла сериозни трансформации при администрацията на Барак Обама и се създава усещането, че САЩ са забравили своите приятели от Близкия изток и Източна Европа. Той добави, че ако Мит Ромни победи в президентската надпревара света ще се промени. Доналд Ръмсфелд отговори, че кандидат-президентската двойка на Републиканската партия има уникален шанс и качества и вярва, че след изборите през ноември те ще имат възможността да променят създалия се дисбаланс в световната политика. Големият държавник на САЩ увери председателя на РЗС, че  ситуацията ще се промени и приятелите на Америка, сред които е и България, ще могат да го почувстват много бързо. В началото на срещата Яне Янев стана свидетел как Доналд Ръмсфелд генерира идеи и дава направления за тактически ходове на щаба на Републиканската партия и как протича дискусия между него и бъдещия вице президент и настоящ сенатор и председател на финансовата комисия Пол Раян.

 

Яне Янев отправи покана към Доналд Ръмсфелд да посети България и на балкански форум, организиран в София, да представи мемоарния си труд  “Известно и неизвестно”.  Доналд Ръмсфелд отговори, че Балканите представляват особен интерес за него и той ще се радва да се възползва от възможността да усети на място демократичните промени в България.

В края на срещата Дoналд Ръмсфелд изпрати председателя на РЗС като изпълни ритуала в американската армия, когато висши офицери са изпращани на специални мисии – стисна ръката му и остави в нея американски военен медал. Легендарния дипломат подари на Янев и новата си книга “Известно и неизвестно” като собственоръчно написа в нея – “На г-н Яне Янев, имате моето уважение и пожелания за много успехи във вашата важна работа, посветена на вашата нация”.

 

За атентатът на летището в Сарафово

 

Председателят на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев се срещна в централата на Американския еврейски комитет във Вашингтон с Джейсън Асааксън – директор по правителствените и международни въпроси и Андрю Бейкър – директор по международните еврейски въпроси.

По време на срещата бяха поставени и обсъдени редица актуални теми от двустранните отношения между България и Израел, но акцентът бе върху атентата срещу мирни израелски и български граждани на летище „Сарафово” в Бургас, военния характер на иранската ядрена програма и израелско – палестинския мирен процес.

 

Рафаел Данзигер и Яне Янев

 

На въпрос на домакините относно извършителя на атентата в Бургас Янев изрази позицията на РЗС, че фактите и обстоятелствата около терористичния акт имат почерка на ливанската терористична групировка Хизбула. Г-н Исааксън, който наблюдава процесите в Близкия изток отговори, че това е правилната позиция и че в международните отношения винаги е важно нещата да се назовават с истинските им имена. Нещо повече Исааксън подчерта, че запазването на мълчание или неутралитет е по-голяма заплаха за сигурността на гражданите на България, отколкото обявяването на истинския извършител на това жестоко престъпление.

 

Лидерът на РЗС и председател на групата за приятелство България – Израел Яне Янев заяви, че искрено се надява българското правителство с помощта на влиятелния Американски еврейски комитет да намери необходимите сили и кураж, за да заеме ясна и открита позиция по отношение на организатора на атентата в Бургас. Г-н Исааксън отговори, че българските власти могат да разчитат на съответната подкрепа, но е необходима малко по-голяма активност в тази посока и допълни, че се надява с проактивната роля на България да се повлияят и останалите 26 държави членки на ЕС, за да може Хузбула да бъде включена в списъка на терористичните организации на Общността.

 

Г-н Исааксън подчерта, че тази седмица при провеждането на Общото събрание на ООН в Ню Йорк възможността за достигането на споразумение по израелско – палестинския мирен процес е поставена на карта и добави, че държавата Израел би оценила правилно евентуалната подкрепа на българските представители в тази посока.

 

Представителите на Американския израелски комитет увериха Янев, че скоро ще се видят в София.  Яне Янев проведе и официална среща с Рафаел Данзигер от авторитетната еврейска лобистка група АИОК. Доктор Данзигер като старши изследовател и докладчик за Близкия Изток разви тезата, че единствения ефективен инструмент за възпиране на Иран от разработването на ядрено оръжие е налагането на санкции в комбинация с реалната заплаха от предприемането на военни действия. Той допълни, че в момента се разработва нов пакет от допълнителни ограничения срещу Иран и изрази надежда, че българската страна ще окаже необходимата подкрепа за тях, когато след месец бъдат поставени на обсъждане в рамките на ЕС. Янев използва възможността да отправи официална покана към представителя на АИОК да посети Балканите, където да бъдат установени контакти с негови колеги еврейски лобисти от България, Унгария, Хърватска и др. Доктор Данзигер благодари за поканата и отговори, че ще се възползва от нея преди изборите в България догодина.                     

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8216 |28.09.2012 3000 мъртъвци са се подписали за референдум за АЕЦ "Белене" . 13| 7418 |27.09.2012 Kасим Дал и Корман Исмаилов с нова партия до края на годината . 2| 5897 |26.09.2012 НС избра своите 11 представители във ВСС . 24| 8013 |25.09.2012 Красимир Каракачанов повече няма да е председател на ВМРО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads