Реклама / Ads
8| 5679 |13.05.2021 ПОЛИТИКА

Румен Гечев: БСП е ключова за осъществяването на промените, които всички очакват

.
Хората в служебния кабинет имат солиден професионален опит и са изявени професионалисти в своите области. Аз бих се фокусирал върху колегите, на които са им възложени икономиката и финансите. Министърът на финансите има опит в предишен служебен кабинет, докато министърът на икономиката няма административен опит, но пък има много сериозно образование и много богат опит в работата си с транснационални корпорации. Така че президентът е направил много добър избор със състава на служебния кабинет. Въпросът е как ще управляват, защото като се съди за работата на един министър, изключително е важно д
 

Такова мнение за служебния кабинет изрази проф. Румен Гечев, депутат в 45-ото Народно събрание от "БСП за България" във "Важното, казано на глас" по БТВ радио.

 

"Ще бъде важно да се види какви са реалните параметри на българския бюджет и съответно на българската икономика, за да се види за този кратък период от три месеца какво би могло да се направи и как да се стабилизират икономиката и финансите, за да бъдат подготвени за управлението на следващото редовно правителство", подчерта проф. Гечев.

 

Според него, обаче, няма как да се направят радикални промени в икономиката, първо, защото времето е малко и второ, защото за сериозни реформи е нужен парламент.

Социалистът изрази резерви, че положението с бюджета е така, както го представя предишното правителство.

 

"Няма как бюджет, в който не са заложени очаквания за развитието на пандемията на Ковид-19 през 2021 г., да завърши с излишък първото тримесечие. Човек лесно може да види, че причините за този излишък за 600-те млн., които правителството получи от скандалната концесия на Летище София. Освен това, доста колеги също поставяме под съмнение реалното равнище на фискалния резерв", обърна внимание Румен Гечев.

 

За колегата си от БСП - Янаки Стоилов, който е министър на правосъдието в служебното правителство, Гечев сподели: "Янаки Стоилов е отлично попадение на президента. Той е хабилитиран преподавател от Софийския университет по право, човек, играл ключова роля при разработването на Конституцията на Република България. Също така е с изключителен парламентарен и професионален опит. Аз съм сигурен, че Янаки Стоилов ще се справи добре. Неговото присъствие в кабинета е един своеобразен мост между БСП, служебния кабинет и Президентството, тъй като за правителството основателно се отбелязва, че е опит да се направи баланс между различните политически сектори."

Според Румен Гечев 45-ия парламент е бил един своеобразен преходен период в свалянето на ГЕРБ от власт.

 

"Въпреки краткия живот на Народното събрание, бяха направени някои важни промени в Изборния кодекс - в това число изпълнението на закона, който беше приет отдавна, но не беше изпълнен от партия ГЕРБ и техните сателити, а именно - изцяло машинното гласуване. Това ще изключи възможността за невалидни бюлетини, чиито нива в България бяха скандално високи. Също така няма да се притесняваме от поправки в протоколите и неотчитане на гласове и преференции. С една дума - технически и организационно се създават условия за приближаване на вота до реалната воля на избирателите", коментира още той.

 

"От медиите научих, че Жан Виденов има намерение да участва на изборите. Не е споделял с мен тези си планове, може би от година не съм имал контакт с него.  Ние сме демократична страна и всеки има право да се кандидатира и да участва в изборите", отговори Гечев на въпрос за завръщането на Жан Виденов в политиката, според заявки на експремиера за това пред медиите през последните дни.

 

"БСП може и трябва да си подобри резултата на изборите. Направили сме си анализа за грешките на предходните избори и сега работим активно за корекции в поведението и посланията си. Защото ние имаме чудесни идеи, но очевидно не сме ги представили достатъчно ясно и аргументирано. Ще приведем допълнителни аргументи защо БСП е ключова политическа сила, без която няма как да се осъществят промените, които всички очакват", каза за задачите пред БСП на предстоящите избори Румен Гечев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 14398 |19.03.2021 Проф. Румен Гечев: ГЕРБ готвят драстично увеличение на данъците, няма да завършат АЕЦ „Белене” . 12| 6218 |02.03.2021 Президентът на Северна Македония нападна Румен Радев . 18| 8791 |14.01.2021 Румен Петков изпрати Ревизоро при предшественика му . 6| 7094 |03.12.2020 Румен Гечев: С поправката за бързите кредити се извършва геноцид срещу най-бедните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads