Реклама / Ads
22| 7912 |29.04.2014 ПОЛИТИКА

Румен Йончев: У нас бедните субсидират милионерите

.
Водената до момента регионална политика е сбъркана. У нас механично е пренесен моделът на регионално развитие и подпомагане на селските райони. Той е разработван оригинално за Западна Европа, където съществува една съвсем друга структура на обществото. Сега се оказва, че в България субсидираме милионерите, а взимаме пари от тези, които едва смогват да свържат двата края.
 

Така коментира схемата за разпределение на субсидиите в земеделието лидерът на ЗНС и четвърти в листата на коалиция "България без цензура", ВМРО, ЗНС и Гергьовден Румен Йончев по време на дебат радио К2.

 Хората са жертва на политиката и са обект на експерименти през всички тези години, смята той. Резултатът е много ясен – последната статистика показва, че в 167 селища в България не живее нито един селянин. През последната година само правителството закри официално 10 населени места, припомни Йончев. "Резултатите от тези години – и предприсъединителни и присъединителни и реалното усвояване на средства от Европейския съюз вместо да доведат до едно по-хармонично и нормално развитие на регионите и благоденствие за хората, доведоха до пълно обезлюдяване, до пълно ликвидиране на определени селища и до задълбочаване на дисбалансите, което означава, че водената регионално политика е сбъркана, грешна", категоричен е лидерът на ЗНС. По думите му тази политика ражда богати хора, но не в селата, а в градовете. В същото време тя лишава селата не само от поминък, защото там отдавна бизнес няма, но ги лишава от елементарни условия за живот – здравеопазване, пътища, комуникации. Има населени места без аптека и без начини да се стигне до най-близката и хората просто си умират по места, отбеляза лидерът на ЗНС.

 "Водената регионална политика не служи на никого, не е ориентирана към хората и затова считаме, че е сбъркана. Тя трябва да бъде променена", категоричен е той. За съжаление и предишното правителство, и сегашното в началото на своя мандат пропусна възможността в новия си програмен период да бъде изменена тази политика, така че да не продължаваме да прилагаме щампите от Западна Европа, които всъщност не вършат нищо друго освен да разрушават структурата на обществото, която е различна в България. Вместо това беше изкопирана старата програма с малки промени, посочи той.

 България е на светлинни години от Европа по отношение на регионалното си развитие, отсече Румен Йончев. "Според нашата коалиция е изключително важно да бъде променен принципът и на планиране, и на прилагане на регионалната политика, тя да бъде децентрализирана и тези, които прилагат програмите, да бъдат отговорни директно пред своите избирателите за ефекта от тях. Всичко друго е наливане от пусто в празно", подчерта той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 6849 |24.11.2013 Румен Гечев: Притеснението на ЕНП за България е политически маркетинг . 49| 10427 |20.03.2013 Станишев чисти листи от Румен & Румен; Петков скочи срещу лидера си . 78| 7925 |14.01.2013 Румен Овчаров: „Белене” е изтискан проект без корупционен потенциал . 14| 7581 |13.05.2012 Анна Янева сяда в стола на Румен Овчеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads