Реклама / Ads
20| 8813 |17.01.2014 ПОЛИТИКА

Само тук: Писмото на "доживотници" до Барозу за по-малки присъди

.
Внимание! Публикуваме заявление/позиция на затворници, излежаващи доживотна присъда без право на замяна за извършени тежки криминални престъпления. Получихме тяхното мнение на електронната си поща и го предоставяме на читателите си, верни на убеждението, че трябва да бъдат информирани за всичко, което с случва в живота ни.
 
Всеки сам може да прецени дали е съгласен или не с мотивите на осъдените, които искат намаляване на присъдите им. Повтаряме, това е тяхната позиция. Гледните точки обаче са много. За нас особено ценна е тази на жертвите. Ще предоставим и такива мнения. Както и на известни юристи.

Публикуваме текста в рубриката "Политика", защото дискусията около отпадането на "без право на замяна" от присъдата "доживот"  е идея на политици. Аргументите им са, че така било в цивилизованите страни и в ЕС. Не уточняват обаче дали ние можем да се сравняваме с тези демокрации. Не казват и дума за неработещото българско правосъдие. Дефицитът на справедливост и възмездие не се компенсира с лицемерни приказки за великодушие.

 

                                              ДО      ВИЦЕПРЕМИЕРА

                                                                                  И МИНИСТЪР

                                                                                  НА ПРАВОСЪДИЕТО

                                                                                  НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                                                                                  Г-ЖА ЗИНАИДА ЗЛАТАНОВА

 

                                               КОПИЯ:

                                                                       ДО      ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

                                                                                  КОМИСИЯТА ПО ПРАВНИ

                                                                                  ВЪПРОСИ НА НАРОДНОТО

                                                                                  СЪБРАНИЕ НА

                                                                                  РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                                                                                  Г-Н КАЗАК

 

                                                                       ДО      ЕВРОПЕЙСКИЯ КОМИСАР ПО

                                                                                  ПРАВОСЪДИЕ И ВЪТРЕШЕН РЕД

                                                                                  Г-ЖА ВИВИЯН РЕДИНГ

 

                                                                       ДО      ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

                                                                                  ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

                                                                                  Г-Н ЖОЗЕ БАРОЗУ

 

 

 

З  А  Я  В  Л  Е  Н  И  Е

 

от

 

изтърпяващи наказанието “доживотен затвор”

в Република България

 

Уважаема госпожо Министър,

 

            Във връзка с предстоящото гласуване на нов Наказателен кодекс в Република България, молим да бъдат взети под внимание следните наши становища и предложения:

 

 

            След подробен прочит на проектозакона за нов Наказателен кодекс и по конкретно:

чл.48 и чл.49 от раздел II - Съдържание на наказанията - Доживотен затвор и замяна на доживотен затвор с лишаване от свобода, както и параграф №3 от Преходни и заключителни разпоредби, ние доживотно осъдените с право и без право на замяна в Република България, категорично стигнахме до извода, че в новите промени на наказателния кодекс има нелогични и двусмислени предложения за прилагане на наказанието “доживотен затвор”.

            Самото формулиране на наказанието “доживотен затвор” в проектозакона /чл.48 ал.1/ е антихуманно и осъждащо на бавна и мъчителна смърт:

            “ Доживотният затвор е принудително изолиране на осъдения до края на живота му в места за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.”

            В другите европейски страни наказанието “доживотен затвор” не означава, че осъденият реално ще лежи до края на живота си. В повечето от тях, осъдените получават право да поискат редуциране на присъдата или предсрочно освобождаване след определен срок. Като примери ще посочим:

            -           10 години - Швеция, Швейцария, Белгия

            -           12 години - Финландия, Дания, Ирландия

            -           15 години - Франция           Исландия, Англия, Германия, Австрия

            -           16 години - Гърция

           

            Статистиката показва, че огромна част от осъдените на това наказание полагат неимоверни усилия, да докажат, че са се поправили в местата за лишаване от свобода и реално излизат след излежани 12 - 17 години, когато все още не са загубили способността си отново да се интегрират в обществото ни и да бъдат полезни и пълноправни граждани, давайки своя принос за страната ни.

            В страни, членки на Европейският съюз, чийто граждани участват в най-големият бич на нашето съвремие, а именно: тероризмът, размерът и условията за изтърпяване на наказанието за това чудовищно престъпление са в пъти по добри от размерът и условията за изтърпяване на наказанието “доживотен затвор” в Република България.

            В Р. България, няма нито един от осъдените на доживотен затвор, който да е участник в терористични организации или да е организирал такъв чудовищен акт, но търпим антихуманни присъди, при абсурдни условия за замяна в по - леко наказание.

            В Република България, все още се прилага ежедневно смъртното наказание за осъдените на доживотен затвор със и без замяна.

            Колкото и да не ви се вярва - това е фактическата истина. Чл.49 ал.1 от проектозакона, гласи:

            “Неизтърпяната част от наказанието доживотен затвор може да бъде заменена с наказание лишаване от свобода за срок от 15 години, ако осъденият е изтърпял не по-малко от петнадесет години и с поведението си е дал доказателства за своето поправяне.”

            Ако 15 години е фиксираният размер на заменяемата присъда, лишаване от свобода”, то защо не е формулиран минимума и максимума / от - до /, както е в чл.50, ал1 от същия проектозакон, а е оставено място за двусмислия и различно тълкуване.

            Също в тази алинея, за пореден път, се пропуска нещо значимо, за правилното прилагане на наказанието “доживотен затвор” и заменянето му в “лишаване от свобода, а именно: не е взето под внимание, кой е осъден за първи път, кой е рецидив и кой е опасен рецидив. Всичко е под общ знаменател, няма ясни и регламентирани критерии, което е причината да няма никаква разлика в замяната “лишаване от свобода”, която да разграничава за първи път осъдените на лишаване от свобода и рецидивистите. По отношение на гореизложената фактология, нашето предложение е следното:

 

            За осъдените за първи път, замяната на наказанието доживотен затвор” с“лишаване            от свобода” да бъде :               от 5 до 15 години.

 

за рецидивисти:                                                     от 10 до 15 години.

 

за опасен рецидив - максимума:                        15 години.

 

            При настоящото формулиране на замяната в чл. 49 ал.1 от проектозакона, липсва конкретика, яснота и се дава повод за двуяко тълкуване. Това по никакъв начин не кореспондира с правилното и коректно прилагане на европейските стандарти за правосъдие.

            И ако в цитираните по-горе членове 48 и 49 има някаква надежда, макар и нищожна за хуманност в този проектозакон, то тя изчезва безвъзвратно в параграф №3 ал.1 от Преходни и заключителни разпоредби. Недоумение буди текста, който определя, изтърпяването на наказанието “доживотен затвор без замяна”, да се изтърпява по досегашния ред, при положение, че въпросното наказание е заложено в проектозакона да отпадне като такова.

            С този параграф №3, ал.1, приблизително 60 лишени от свобода с доживотни присъди без замяна, остават осъдени на дълга и мъчителна смърт и всъщност изцяло се обезмисля възможността, осъдените до момента да се ползват от положителните промени в закона. Голям процент от пребиваващите в затвора лица с такава присъда, са за първи път и Вие без да се поколебаете ги осъждате на бавна и мъчителна смърт.

            С цялото си уважение към Вас, институцията, която представлявате и усилията на правителството за положителни промени в българското законодателство, ние апелираме към всички Вас, да бъдат взети впредвид нашите предложения, както и да бъдат прецизирани текстовете, касаещи наказанието “доживотен затвор” със и без замяна.

            Очакваме подготвеният нов Наказателен кодекс да отразява хуманизиране на наказателната политика на едно зряло демократично общество, към което, след като заслужим, един ден да се присъединим и ние и да бъдем част от Вас.

 

Следват подписите на над 30 осъдени от затворите в София, Бобов дол, Варна и др.


Готови сме да публикуваме и други мнения по темата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7329 |28.11.2013 Guardian: Българите се нуждаят не само от викове „Оставка!” . 51| 10190 |10.10.2013 В. Велева: Пеевски се сатанизира; сам си е писал писмото . 79| 7271 |13.08.2013 ЕНП искала Борисов да остане само почетен председател в ГЕРБ . 148| 8484 |15.04.2013 Станишев само с 2% зад Борисов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads