Реклама / Ads
3| 8455 |26.03.2018 ПОЛИТИКА

Само във Фрог: Заради измрелите коне БАБХ ще променя законите за отглеждането им

.
Източник: btv
Инспектори от БАБХ не успяват да се доберат до мъртвите коне под връх Руен, поради лошите атмосферни условия, но няма да спрат с опитите си да стигнат до бедстващите животни. Това съобщи пред ”Фрог нюз” пиарът на агенцията Катя Стоилова. Прокуратурата също обяви, че започва проверка по случая.
 
Десетки загинали от глад и студ коне, както и още 30 бедстващи животни в Осоговската планина бяха намерени от туристи през уикенда. Екип на БАБХ и представители на туристическото дружество в Кюстендил трябваше да стигнат до подножието на връх Руен, за да разследват инцидента.

Умиращите животни се намират на поляните под връх Руен. От 100-тина коня са оцелели само около 30.

Собственикът на животните е Петър Пищалов, който е вземал евросубсидии - по 140 евро за животно на година, се оправда, че друг се грижел за животните. Той е преди е допускал нарушения в работата си, затова се проверява и друго негово дружество.

Експертите са категорични, че трябва да се направи проверка на обектите за несъответствието на конете към пасищата. Според специалистите, става въпрос за отдавна съществуваща измамническа схема, която позволява да се вземат пари от ЕС, но животните да не се отглеждат по правила.

Затова от БАБХ ще направят предложения за промяна на съществуващите закони така, че да се прави селекция при осигуряването на финанси за отглеждане на различните породи коне, за да не се допуска произволно отнемане на пасища от кравари и овчари. Както и да се внимава на кого ще се поверява отглеждането на коне занапред.
Резултатите от проверките на БАБХ ще бъдат огласени по-късно, увериха от агенцията.

Общо 9 хиляди евро субсидия е получил фермерът Петър Пищалов от Държавен фонд "Земеделие" само за отглеждането на породата каракачански коне. Той е кандидатствал за подпомагане през 2013 и през 2016 г. От Фонд "Земеделие" заявиха пред бнт, че ако се установи нехуманно отношение към животните, собственикът им може да загуби субсидията и дори да се наложи да връща получените средства.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 23889 |21.03.2018 Николай Цонев за Фрог: Министър Горанов трябва да бъде отстранен заради тези 16 млрд. . 16| 9832 |12.03.2018 Ген. Атанасов: Радев и Борисов се свиха като мишки заради патриарх Кирил . 13| 9920 |07.03.2018 Костадинов пред Фрог: Правителството на Борисов е вредно и продажно, поискахме оставка . 29| 48890 |01.03.2018 Октай пред Фрог: Със срещата си с Гинка, Борисов си направи харакири

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads