Реклама / Ads
3| 7553 |09.11.2016 ПОЛИТИКА

Само във Фрог: Челен удар за социолозите ни на първия тур

.
Социологически Титаник...
Катастрофираха челно прогнозите на социологическите агенции за първия тур на президентските избори в България. Нито една от водещите агенции не позна резултатът. Напротив - даваше се предимство на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева в рамките от 3 до 7-8 %.
 
Прав излезе дори Марешки, който ги обвиняваше в пристрастност и фалшифициране на прогнозните резултати.
Ето и някои прогнозни резултати дни преди първия тур на президентските избори:

"Медиана": На този етап кандидатът на управляващите Цецка Цачева печели 25%, а издигнатият от БСП Румен Радев - 18 на сто. След тях се нареждат Красимир Каракачанов, Ивайло Калфин и Татяна Дончева.

"Галъп интернешънъл": Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева продължава да води с няколко пункта пред подкрепения от БСП ген. Румен Радев и подкрепата за нея е 20.2% срещу 16.3 за левия претендент, показват данните от сондаж на "Галъп интернешънъл".

"Алфа Рисърч": Ако през октомври кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева е привличала 29.3% от вота, то през ноември той спада на 26.3%. Според анализаторите на "Алфа рисърч" това се дължи на загуба на традиционния електорат на ГЕРБ в големите градове. Кандидатът на БСП Румен Радев през ноември събира 22.5% от вота при 21.4% при социологическото проучване през октомври.

"Маркет линкс":  Изследването показва, че на първи тур кандидатът на управляващите би спечелил с малко над 1% преднина пред Румен Радев – 19,4% срещу 18,1%. Сигурен трети е Каракачанов с 8,5% подкрепа. Изненадващо, изследването на „Маркет линкс” поставя веднага след челната тройка бизнесмена Веселин Марешки (4,3%), който изпреварва Трайчо Трайков (3,8%), Ивайло Калфин (3,5%), Татяна Дончева (2,6%) и Пламен Орешарски (2,2%).

Това е - избирателите на първия тур разбиха на пух и прах прогнозите на социолозите. Никоя не прогнозира, че победител ще е ген. Румен Радев. Поправиха се с екзит- половете. Резултатът е 973 511 гласа за Румен Радев срещу 840 525 за Цецка Цачева! Или близо 4% преднина за "изтребителя". Може би единственото утешение на нашите социолози е, че тотално сгафиха и световните агенции с избора на американския президент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 9755 |09.11.2016 Е. Славкова за Фрог: Тръмп ще реши съдбата на кюрдите в Турция . 0| 5445 |09.11.2016 Мартин Табаков за Фрог: Критиките срещу Тръмп постигнаха обратния ефект . 5| 17376 |08.11.2016 Радева пред Фрог: Гръбнакът на ГЕРБ е пречупен, хората не искат Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads