Реклама / Ads
8| 9784 |04.01.2017 ПОЛИТИКА

Само във Фрог: И Елена Поптодорова вариант за служебен премиер на ген. Радев

.
Елена Поптодорова
Шармантната бивша посланичка на България в САЩ Елена Поптодорава също е вариант да оглави служебното правителство на новия президент ген. Румен Радев. Дипломатката не е късала връзката си със Столетницата, чийто депутат бе в няколко народни събрания. Поддържа връзка и с Корнелия Нинова. В нормални отношения е и с лидерите на ГЕРБ.
 
И това не е малко за един балансиран избор за служебен министър-председател, информират източници на Фрог.

По мнението на експертите с избора на Елена Поптодорава за служебен премиер ще се тушират претенциите на десните партии в България, че президентът ген. Радев е свързан с Русия и ще прокарва интересите на Путин в България. По думите им при този избор е отчетено и мнението на американски дипломати у нас и зад океана, които добре познават качествата на бившата ни посланичка в САЩ. Опитът на Елена Поптодорава ще помогне и за по-бързо установяване на контакти с новата американска администрация в Белия дом.

Сред  съветниците на ген. Радев имало и такива, които въобще не одобрявали кандидатурата на "преводачката на Тодор Живков" нито за служебен премиер, нито за служебен външн министър. Според тях за такива трябва да бъдат избрани по-решителни политици, които да започнат реформите в различните области и предадат достойно щафетата на бъдещото правителство след изборите.  И все пак този вариант бил по-мекия, балансирания.

Другият избор за служебен премиер бил свързан с по-решителен и безсомпромисен човек. Вече писахме за варианта начело на МС да застане бившият вътрешен министър Богомил Бонев. Опасенията били, че е свързан с олигарха Георги Гергов. Но той единствен пък имал волята да разрие "Авгиевите обори" на последните управления на държавата.

За служебен премиер бе спрягано и името на друг генерал - Атанас Самандов - бивш шеф на Съвместните оперативни сили на БА и секретар по сигурността и отбраната на президента.

По информация на нашите източници в БСП е обсъждан дори и вариант начело на служебното  правителство да бъде издигната Корнелия Нинова. Някои от лидерите смятали, че БСП няма да бъде първа политическа сила на изборете през пролетта и би било добре лидерката на партията да оглави министерския съвет като служебен премиер. Но до такова ешение не се е стигнало, след като е ясно, че служебен министър-председател и служебни министри не могат да бъдат избирани за депутати. Това щяло да отслаби влиянието на партията в отделни региони на страната и доведе до по-лоши изборни резутати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10076 |27.03.2024 Politico: Украйна се приближава към най-опасния си период. Помощта на Запада трябва да завали . 10| 2997 |26.03.2024 Дмитро Кулеба: Дайте ни проклетите "Пейтриът"! . 5| 3472 |25.03.2024 Politico: Преговорите за правителство в България се провалиха . 13| 10261 |23.03.2024 Доц. Искрен Иванов: Атентатът в Москва можеше да бъде избегнат, ако властта бе послушала службите на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads