Реклама / Ads
5| 10265 |26.03.2018 ПОЛИТИКА

Само във Фрог: Схемата на Борисов срещу корупцията в КАТ рухна

.
Три поредни управления на ГЕРБ не нацелиха лекарството срещу джигитите на пътя и корупцията. По заръка на премиера Бойко Борисов, МВР прилага спрямо шофьорите напълно противоположни тактики за „прихващане”. До този момент, обаче нито една от тях не е сработила.
 

За да секнат рушветите на пътя, през 2011 година беше издадена заповед катаджиите да спират само автомобили със съмнително поведение или извършено нарушение. А познатото до болка „спиране за проверка” беше напълно забранено. От ГЕРБ тогава обещаха, че мобилна група от проверяващи ще извади пътните полицаи от засадите, където те от години дебнат шофьорите, възползвайки се от неправилно поставени знаци или от такива, които не са махнати след завършен ремонт, например.

 

„Повече няма да се проявява търпимост и милост към никой униформен, който си позволява да хитрува и да рекетира пътуващите,” изцепи се юнашката тогавашният шеф на КАТ-София Богдан Милчев. Де да беше така. Няколко месеца по-късно старата схема за рушвети се върна и заработи с пълна сила в полза на блюстителите на реда.

 

Катаджията Сашо Тръпков се оказа „карък” и секна за кратко далаверата. През 2014-а година беше заснет как взима 20 лева подкуп от шофьор, спрян за проверка. Клипът се разпространи бързо в интернет. Полицаят беше арестуван, а наскоро получи 3-годишна условна присъда. Заради Тръпков, Борисов скочи до небето и с непресъхващ ентусиазъм върна старите антикорупционни мерки, като "забрани" на пътните полицаи да правят проверки безпричинно. По време на правителствено заседание премиерът "нареди" на тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков да спре безпричинните проверки на катаджиите.

 

"И тонове кокаин да задържите, каквото и да направите, когато, прибирайки се вкъщи хората биват спирани и им се търси кусур, и им се подмята, че нямат пари (а като гледам колко пари даваме – над милиард, за МВР и все не стигат), аз мисля, че трябва да направим едно кардинално решение там. Казвам го и от опит – в случая и като бивш секретар, от опита си говоря", възмущаваше се Борисов. Но както се казва, у нас всяко чудо за три дни. Докато Румяна Бъчварова оглавяваше вътрешното ведомство, „внезапните проверки” по пътищата бяха възстановени тихомълком с аргумента, че не спираме да се избиваме като пилци.

 

От края на миналата година идеята за „борба с корупцията в КАТ” на Бойко Борисов стана на пух и прах. Шофьорите вече могат да се спират и проверяват от когото се сетите- патрулиращи полицаи, квартални, катаджии, специализирани полицейски сили, жандармерия и гранична полиция. Дори е спусната заповед наряд от двама души да пишат на ден минимум между 5 и 10 акта за по 500-1000 лв.

 

Куриозното е, че за да бъдат стимулирани, този показател е вкаран като критерий за тяхната оценка. А той от своя страна пряко влияе върху трудовото му възнаграждение. Т. е, колкото повече акта напише даден полицай, толково повече ще се вдигне заплатата му. Полицаи признаха, че така корупцията тотално се легализира.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 23875 |21.03.2018 Николай Цонев за Фрог: Министър Горанов трябва да бъде отстранен заради тези 16 млрд. . 13| 9899 |07.03.2018 Костадинов пред Фрог: Правителството на Борисов е вредно и продажно, поискахме оставка . 29| 48863 |01.03.2018 Октай пред Фрог: Със срещата си с Гинка, Борисов си направи харакири . 17| 49808 |27.02.2018 Октай пред Фрог: Доган може да отреже главата на Пеевски заради сделката с ЧЕЗ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads