Реклама / Ads
9| 19183 |02.05.2017 ПОЛИТИКА

Само във Фрог: Цветанов е фаворит за вътрешен министър

.
Цветан Цветанов вече е фаворитът за министър на вътрешните работи в новия кабинет, твърдят запознати със задкулисието на преговорите между ГЕРБ и патриотите. В преговорния процес МВР въобще не е било тема на обсъждане, защото е запазена територия за Бойко Борисов.
 
Както обяви вчера бодро една телевизия името на бъдещия вътрешен министър ще бъде обявено лично от Борисов. Точка.

Както Фрог многократно писа лидерът на ГЕРБ държи да командва МВР на „ръчно управление”. Първоначално той се спрял на кандидатурата за бившия главсек на МВР Калин Георгиев. Той обаче е отказал в крайна сметка предложението. Срещу него обаче бил Цветан Цветанов, който отсякъл, че Георгиев няма да бъде министър.

 

 Търсени са варианти поста да поемат бившият зам.министър на МВР в двете правителства на Борисов Филип Гунев, както и шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Но те са отпаднали. Вариант дори е бил наследникът на Калин Георгиев на поста главен секретар Светлозар Лазаров, „прославил” се с операцията в Лясковец. Но срещу неговата кандидатура се обявили патриотите. Техният аргумент бил, че издигането на Лазаров до министър може да взриви недоволство подобно на това от избора на Пеевски за шеф на ДАНС.

 

Обсъждан е и вариант в министерското кресло на ул. „Шести септември” да седне сегашният шеф на ВАС Георги Колев, възпитаник на Академията на МВР в Симеоново. Колев дори сам се е предлагал за поста заради изтичащият му мандат. Твърди се, че за него лобирали пред Борисов и от прокуратурата, но в крайна сметка и този вариант е пропаднал. Поради желанието на бъдещия/ бивш премиер в МВР да влезе „Румяна Бъчварова в панталон” се стигнало до номинирането на Цветан Цветанов отново за вътрешен министър и вероятно за вицепремиер.

 

Вчера на медиите бе подхвърлено мюре-за поста бил избран бившият зам.военен министър Валентин Радев, но според запознати това се правило от самия Цветанов, който изгарял от желание отново да поеме вътрешното министерство. Но пускал „димни завеси” , за да не се коментира предварително името му и да се вадят стари компромати срещу него. Въпросният Радев е доверено лице на Цветанов, твърдят запознати. За да е сигурен, че няма да има криене на информация от него Борисов се е подсигурил в МВР с негов човек-Ивайло Спиридонов, сега началник на ГДБОП. На Спиридонов ще бъде поверен поста на главен секретар.

 

Очаква се той както предшественика си Георги Костов да докладва поне веднъж седмично лично на премиера какво се случва в МВР. Името на Спиридонов е обсъждано и като вътрешен министър, но е отпаднало. Спиридонов поддържа отлични отношения с Борисов още от времето когато той беше главен секретар на МВР. Борисов редовно правеше оперативки в отдел „Убийства” на СДВР, ръководен тогава от Спиридонов. Правеха съвместни щабове за разкриване на поръчковите екзекуции, но не разкриха нищо.

 

Екип на Фрог

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4087 |02.05.2017 Първо във Фрог: НС дава 180 бона за гербери и рози . 8| 12660 |02.05.2017 Посланик Гърков за Фрог: 8,5 млрд. минус е убийственият ни баланс в бюджета на ЕС . 8| 5918 |28.04.2017 Съдия пред Фрог: Усещането ми за кауза започна да се топи, бита карта съм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads