Реклама / Ads
15| 25135 |14.02.2017 ПОЛИТИКА

Само във Фрог: Засякоха Гергов на ”четири очи” с Борисов

.
Георги Гергов
Пловдивският бизнесмен и социалист Георги Гергов, наричан от някои негови противници Свинаря, няколко пъти се е срещал на ”четири очи” с доскорошния премиер Бойко Борисов през последните седмици. Това разкриха пред Фрог нюз бивши депутати от „Позитано” 20. Те не изключват вероятността сгледите да са свързани с кадровите промени, които текат във ведомствата.
 

Хора от кръга на лидера на БСП Корнелия Нинова са категорични, че това става през главата й и тя няма никаква представа за задкулисните договорки. Усилено се говори, че най-сериозните апетити на Гергов са свързани с министерство на земеделието, където текат и най-много пари по европроекти. Той имал водеща роля при подбора на някои от зам.-министрите. Бизнесменът в момента провел всичко възможно на възлови места да сложи свои хора, така, че да може да контролира целия сектор. Пловдивски бизнесмени разкриха пред Фрог, че Гергов споделял пред тях за финансови дългове, които трябвало спешно да се погасяват. Гергов, обаче се чувствал силен заради близките отношения както с главния прокурор Сотир Цацаров, така и с редица министри на вътрешните работи, включително и със сегашния Пламен Узунов.

 

Иначе Георги Гергов станал особено  чувствителен  към проблемите на земеделието, още като юноша,  когато започнал работа като осеменител в ТКЗС-то на с. Момино.   Работният младеж е оценен и само след година го правят бригадир, но това едва ли удовлетворява амбициозният Георги. Той иска размах и по-голяма мащаб и едва на 19 години, през 1975 година, решава, че поле за изява ще му бъде един от големите свинекомплекси на соцдържавата ни от онова време – този в Маноле, Пловдивско. Тъй като пътят му в живота е ясно проектиран – земеделието – той се квалифицира като зооспециалист. Силата му обаче е в практиката, а не в науката.

 

 Нисък, подвижен и работар, той скоро започва да прави кариера в свинекомплекса. След 11 години, през 1986, вече е негов директор. Онези, които обичат историите за способните хора,  издигнали се от ТКЗС-то до началническия кабинет в голям свинекомплекс само с дарба и труд, ще останат разочаровани. Защото успехът на Гергов в кариерата, колкото и тя да е провинциално-селска, е свъзран с два факта, които нямат нищо общо с предприемаческия дух или мита за работливия българин. Първият е политическата кариера, която той прави, стигайки до поста партиен секретар на комплекса. И то преди да навърши 30 години, което показва, че е изминал на един дъх пътя от комсомолски активист до партиен другар и то от отговорните.

 

Вторият – рамото, което получава от свой познат и приятел, оказал се на висок пост във властта точно когато трябва – адашът Георги Танев. Когато е трябвало да се подскаже, кой да стане шеф в свинекомплекса, Танев е начело на ДКМС – младежката организация по времето на социализма, от която се излюпваха висшите ръководители на икономиката и обществения живот в България по времето на  Тодор Живков. За него е нищо работа да подхвърли в съответната „шапка”-министерство и стопанско обединение, които определят кой да стане началник в соцвремената едно име. И то скоро ще изплува. Така, точно в годината, когато навършва 30 години, Георги Гергов става директор, макар и на свинекомплекс в провинциално пловдивско село.

 

 

През годините Гергов се докопва до няколко перли в короната- бившия комплекс на ЦК на БКП в курорта „Св.Св. Константин и Елена”, прекръстен от него на „Слънчев ден”. ЦУМ и Пловдивския панаир. Продобиването им е свързано с проверки от страна на МВР и прокуратурата, някои от които продължават и до днес.  Името на Георги Гергов   фигурира като съдружник, акционер и член на управителен орган в над 45 юридически лица със стопанска и нестопанска цел. Той дори се опитва да създаде Министерство на туризма през 2007 година, но премиерът тогава Сергей Станишев не уважава призива му, вероятно поради тесните му връзки с Георги Първанов.

 

А Гергов по онова време не е само инвеститор, но и председател на Националния борд по туризъм. Припомняме ви, че Гергов е представен и в кабинета „Орешарски” чрез земеделския министър Димитър Греков. Милионерът е бил негов студент. След години пък Греков е част от неговата масонска ложа. С толкова пари, собственост и работещи за него, Георги Гергов е в състояние да влияе и то съществено на националната политика. Нещо, което прави от години и вероятно ще продължи да прави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4526 |14.02.2017 Д-р Петров за Фрог: Пръстовите отпечатъци при джипитата ще спират прегледите . 4| 13415 |14.02.2017 Само във Фрог: Кръгове харесали Младен Маринов за глав. сек. на МВР . 4| 13277 |11.02.2017 Само във Фрог: Ченгета хвърлят телефоните, тормозят ги денонощно с фалшиви сигнали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads