Реклама / Ads
18| 5725 |02.01.2015 ПОЛИТИКА

Сънародниците ни в Турция не харесват, че Борисов се изказал за възродителния процес по фейсбук

.
Бойко Борисов
Според официалните данни през 1984-1985 г. са били насила заменени с български имената на над един милион български турци, между които е имало и починали хора. Ние настояваме да бъдат възвърнати турските имена на всички, включително и на починалите, без да се налага да подават молби за това или да се прилагат каквито и да е законови разпоредби.
 

Това каза Юксел Йозкан, председател на Федерацията на балканските турци и на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските изселници-Балгоч, най-влиятелните граждански организации на изселниците с обществен статут в Турция, цитиран от БТА.

 

 Той посочва, че след премахването на режима на Тодор Живков и демократичните промени в България "частично" са били възстановени отнетите права на българските турци през 1984-1989 г. "Но не бе потърсена необходимата отговорност от виновните. Българският министър председател Бойко Борисов тези дни чрез социалните медии постави този проблем на вниманието на обществеността", уточнява той. Изявлението на Борисов е било посрещнато "със задоволство" от гражданските организации на българските изселници в Турция и като показател за това, че разрешаването на проблемите във връзка са асимилационния процес не търпи отлагане.

В Турция обаче недоумение е породил фактът защо Бойко Борисов е направил това изявление през социалната мрежа, която както е известно, не се ползва от много хора, обяснява той. "Според нас изразената от българския министър-председател позиция относно негативните последици от асимилационната кампания щеше да бъде по-убедителна, ако той я беше изразил чрез официалните средства за информация в България", подчертава Юксел Йозкан. Той припомня, че бившият президент Петър Стоянов, а също и бившият министър-председател Иван Костов на два пъти устно са се извинили заради насилията на комунистическия режим срещу българските турци. Народното събрание през 2012 г. прие декларация, осъждаща асимилационната кампания срещу българските турци през 1984-1989 г., а Сергей Станишев през ноември 2013 г. заяви от името на БСП: "Имаме историческа вина пред българските турци". "Въпреки това в България сега положението е: "Вина има, но виновни няма". Изявлението на Бойко Борисов много ясно показва това положение. Но от думи трябва да се премине към дела. Очакванията ни са, че правителството на Бойко Борисов на братска и приятелска България ще потърси съдебна отговорност от виновните за асимилационната политика срещу българските турци и ще предприеме стъпки за законовото възвръщане на имената на българските турци. Инициативи, които ние винаги ще подкрепим", казва ръководителят на водещите изселнически организации в Турция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5193 |19.12.2014 Миков: Хъб ще има в Турция без Борисов и България . 22| 7044 |02.12.2014 Путин спря Южен поток заради България в Турция . 17| 5993 |14.09.2014 Янев: Евродепутатите на ДПС лобират за Турция . 22| 6798 |13.09.2014 На 5 октомври изселниците ще гласуват и в България, и в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads