Реклама / Ads
55| 10937 |30.11.2020 ПОЛИТИКА

Сърбия към С. Македония: Българската окупация беше в коалиция с Хитлер

.
Ивица Дачич
Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич обвини България в извършването на ”тежки фашистки престъпления”. Той отправи и заплашителни коментари към македонския премиер Зоран Заев поради казаното от него в интервюто, дадено преди дни за БГНЕС.
 

Пред проправителствената телевизия "Пинк" Дачич попита "дали сръбската общественост въобще е наясно с намеренията на България". Разговорът започна с откъс от интервюто със Зоран Заев, в който той казва, че България е приятелска държава.

"

Зоран Заев не е политически неграмотник. Той много добре знае, че казаното не е истина. Той много добре знае къде продаваше земеделската си продукция - в Сърбия и Югославия, със сигурност не и в България. Но, той има нужда от България", каза Дачич. Той извади лист хартия и започна да чете без да вдига поглед: "При обявяването на независимостта на Македония на 17 ноември 1991 г. македонският парламент не е споменал нито веднъж България. В нито един документ. В декларацията за приемането на Конституцията се говори само за АСНОМ".

 

След това Дачич с ирония каза: "Ако те смятат, че са българи, че нямат свой език, това си е тяхна работа. Но няма да обявявате българската окупация за администрация. Българската окупация беше част от хитлеристката коалиция. Поне ние, които живеем в южната част на Сърбия, много добре знаем колко тежки бяха българските престъпления. Това не беше администрация".

 

Ивица Дачич подчерта, че е бил против признаването на Македония с името Република Македония. "Защо трябваше да правим това, след като те признават Косово. Още повече, че целият свят ги наричаше Бивша югославска република Македония", каза той.

Бившият говорител на Милошевич осъди и казаното от Зоран Заев за бивша Югославия, която разделяше Македония и България. "Не приемам твърдението, че Югославия ги е разделила от България. Ето днес няма Югославия, какво ви разделя? Ако толкова много искаха да се прегърнат, нямаше да чакат 29 години да дойде 2020 г. Не си мислете, че нас ни е жал. Аз обичам Югославия. Обичам социализмът, но денят когато е създадена Югославия, това е един нещастен ден за сърбите", каза той.

 

"Но, не си мислете, че мен ми е жал, че българите и македонците днес ще се прегърнат и ще решават кой е по-голям българин. Мен това въобще не ме интересува. Това, което ме интересува е какво става със Сърбия", заяви още Дачич.

 

В началото на тази година Дачич говори с изключителна агресия срещу България. Пред държавната телевизия обвини София, че се намесва във вътрешните й работи.

 

Миналата година той си позволи непремерен тон и спрямо българския премиер по повод изявлението на Бойко Борисов в Познан за положението в региона. Тогава, след острата реакция на София, властите в Белград заявиха, че е "имало проблем с превода". Борисов дори поиска Дачич публично да се извини.

 

В края на ноември 2019 г. сръбският посланик в София бе извикан в българското МВнР по повод скандалното изявление на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, че България масово шпионирала Сърбия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 8908 |18.11.2020 Христо Иванов за С. Македония: Стратегията „бъдеще срещу минало“ има няколко проблема . 10| 6730 |19.09.2020 Испанските социалисти към Нинова: С вашето лидерство БСП ще продължи успешно да изпълнява водеща роля в българската и европейската политика . 9| 5743 |22.07.2020 Цветелина Пенкова: Парите на ЕС не са в чекмедже, от българската държава зависи колко от тях ще влязат в нашата икономиката . 0| 10134 |14.05.2020 Илияна Йотова: Обидно е българската нация да има такъв здравен министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads