Реклама / Ads
16| 7462 |17.02.2011 ПОЛИТИКА

Сърбите забраниха поклонение за Левски в Босилеград

.
Поклонението пред паметника на Левски в Босилеград се провежда редовно от 2005 година и досега не е имало забрани.
 

Ана Кочева

Министерството на вътрешните работи на Р Сърбия, с Решение на Областната дирекция на полицията във Враня, подписано от командира на полицейския отдел в Босилеград Новица Стоянов, забранява поклонението пред паметника на Левски в центъра на Босилеград, поискано за 18 февруари в 12 часа местно време, съобщиха за Frognews.bg от Босилеград. В решението си полицията се позовава на член 11. Алинея 1, от Закона за събирането на гражданите на Р Сърбия според който надлежните органи могат да забранят събрание ако с него се пречи на движението, застрашава се здравето, обществения морал и сигурността на хората и имуществото.



Поклонението пред паметника на Левски в Босилеград се провежда редовно от 2005 година и досега не е имало подобни забрани от страна на сръбската полиция, съобщават българите от Босилеград.

Българите: България спи и няма национална политика, а нас ни смачкаха!

Александър Димитров от българската общност в Босилеград обяви за Frognews.bg, че това е пореден опит за погазване правата на българите в Западните покрайнини, че България спи и никой нищо не прави, когато правата на съгражданите ни оттатък границата се погазват. Това не е първият случай, напомни той и посочи като пример върнатите обратно в България наши сънародници, които с редовни документи искаха да участват в поклонение за годишнина от Ньойския договор.

На въпрос на Frognews.bg, какво ще правят сънародниците ни при повторен отказ, Димитров добави, че нищо не може да се направи, но той хранел надежди, че решението ще претърпи промяна, въпреки че върху честването се е хвърлила много голяма сянка. Той заяви, че е крайно време от България да дойде категорична протестна нота; да се постави въпроса кога най‒сетне ще се променят нещата. Толкова са смачкани хората, каза Димитров и добави, „ако бяхме нормални, всички щяха да са на улицата сега”. Основната вина за положението на българите в Западните покрайнини той видя в недифинираната от десетилетия българска политика по националния въпрос. „Не знам дали не ги е страх да не разсърдят сърбите, но ние все чакаме някое правителство да вземе нещата присърце и все не можем да го дочакаме; а е необходима масирана реакция от страна на България, Сърбия е тази, която има нужда от подкрепа за ЕС.”

Накрая Димитров каза, че никой не може да забрани на хората просто да се съберат и да поставят цветята си пред паметника на Апостола. Може да няма официална част, но ще почетем великия българин, зарекоха се българите от Западните покрайнини.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 73| 8715 |16.02.2011 Б. Борисов: Ал. Петров е гузен, който бяга негонен . 72| 6261 |16.02.2011 Пл. Юруков си направи нова партия ВОТ за изборите . 178| 11839 |15.02.2011 Надежда Нейски кандидат-президент на СДС . 43| 5392 |13.02.2011 Хр. Бисеров: Слаба демокрация, слаб контрол върху службите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads