Реклама / Ads
0| 5019 |07.07.2018 ПОЛИТИКА

СДС избира нов председател

.
Двама са претендентите за нов председател на СДС, който ще бъде избран днес от Националната конференция на партията – председателят на най-голямата организация в партията в София д-р Антон Койчев и заместник-председателят на СДС Румен Христов.
 

До оставката на Божидар Лукарски се стигна след заседания на Националния съвет на СДС, на едно от които се стигна и до размяна на удари, игри с кворума и наета охрана, която трябваше да не допусне делегати на опозиционни на Лукарски структури. Самият Лукарски е номиниран за заместник-председател.

 

По-вероятният победител е Койчев, тъй като за кандидатурата му работи ръководството в оставка на партията и се предполага, че са успели да активизират повече местни организации, следователно и повече делегати.

 

Румен Христов, който е един от организаторите на "преврата", също има шансове, ако се съди по успешното сваляне на Лукарски. В неговия лагер е бившият председател на партията и кмет на Карлово Емил Кабаиванов, който пак е кандидат за заместник-председател.

 

Койчев е предложен и за заместник-председател. Останалите, от които ще се избира заместник на най-старата дясна партия, са Борислав Бориславов; Борислав Миланов; Дора Христова; Костадин Марков; Марияна Лазарова; Свилен Милушев; Теодор Петков; Тодор Грозданов и Юлиан Леков.

 

На събранието Лукарски ще представи отчет за недовършения си мандат. Освен това партията трябва приеме и програмна декларация, която да определи бъдещето си политическо позициониране и коалиционна политика за местните и европейските избори, които ще са през есента на следващата година.

 

Бъдещето на СДС е разделителна линия на двата лагера в партията. Лукарски и хората му искат да поемат дясноконсервативен курс. Лагерът на Христов настоява за дясно обединение, като сред потенциалните им партньори са ДСБ и други партии от бившия Реформаторски блок. Лукарски смята, че трябва да се направи коалиция с НФСБ на Валери Симеонов. НФСБ се нанесе в знаковата сграда на СДС на "Раковски", но остави част от помещенията на синята партия.

 

В Европа е налице процес на подмяна на културната и демографска идентичност, каза Койчев пред "Фокус" в четвъртък. Според него същите процеси текат и в България. "Аз смятам, че това е не само неморално, това е вредно и много опасно. И затова смятам, че СДС трябва да заеме дясноконсервативна позиция и да бъде първата българска партия, която да бъде флагман на този процес, за да можем да се противопоставим на тези процеси, тъй като те засягат самата цивилизационна същност на Европа", каза още Койчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5526 |04.07.2018 Калоян Методиев: Европредседателството бе използвано за пропаганда . 4| 6835 |04.07.2018 Ген. Атанасов: Борисов оценява председателството като охранител . 1| 5307 |20.05.2018 Галиче си избира кмет, полиция и жандармерия охраняват /обновена/ . 4| 7505 |30.04.2018 Курумбашев: България да е истински европредседател, а не да се прави на частен брокер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads