Реклама / Ads
4| 5894 |25.09.2014 ПОЛИТИКА

Шаламанов: Няма разговори за присъединяване към коалицията срещу „Ислямска държава“

.
Велизар Шаламанов
България не участва в сформираната по инициатива на САЩ коалиция срещу „Ислямска държава”.
 
Към момента операцията е военно-въздушна, нашата авиация няма такъв капацитет, заяви по БТВ служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов. Има много бедстващи, те имат нужда от вода, одеала, палатки; ние проучваме възможността да подготвим такъв пакет заедно с БЧК, но и българските граждани търпят лишения заради бедствията, затова можем в сътрудничество с ЕС да предоставим леко въоръжение и боеприпаси, заяви той.

Заплахата за България е, че съществуват такива радикални движения и затова тясно трябва да си сътрудничив тясно с нашите съюзници и партньори. В тази борба срещу тероризма, да не кажа война, най-важният инструмент е сътрудничеството между страните, споделящи общи ценности, каза още Шаламанов.

България е парламентарна република, ако постъпи искане, ще има процес на консултации, никой еднолично не би взел неконсултирано решение. Към момента такива искания не са постъпвали, увери Шаламанов.

Във визия 20/20 думата "враг" не е употребена, говори се за рискове. Действията на Руската федерация с анексирането на Крим дестабилизира региона и подкрепата на сепаратистите в Украйна, носят сериозен риск за България, вкл. и за икономическото ни развитие, ние сме в труден район, обясни Шаламанов.

НАТО е много по-различен алианс от Варшавския договор; всяка страна може да блокира всяко едно решение; има високо ниво на консултации и споделяне на ценностите, затова решенията се взимат много бързо, увери той.

Към момента нашата армия е около 30 000; ако имат добри фрегати и самолети може да участват в операции. Самолетите ни са несъвместими с изискванията на НАТО, те са купени по времето на Варшавския договор, а по-късните покупки не са сертифицирани. Кугърите нямат необходимата защита, за да се използват в театъра на военни действия, посочи министърът.

Не ни притеснява военна заплаха, но има други проблеми. Вероятно има риск за терористична заплаха, но този въпрос трябва да се отправи към ДАНС и службите, каза Шаламанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6492 |24.09.2014 Цветан Цветанов: ГЕРБ е национално отговорна партия, няма да правим коалиция с БСП и ДПС . 22| 5649 |08.09.2014 В. Шаламанов: Знаем как да заделяме 2% от БВП за отбрана . 51| 11011 |22.08.2014 Огнян Минчев: РБ няма сериозно намерение да управлява . 25| 5670 |06.08.2014 Новият премиер: Няма да има чистки и реваншизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads