Реклама / Ads
71| 11489 |22.02.2013 ПОЛИТИКА

*Шерше ла премиер = шерше ла фам?

.
Когато ТОК удари кабинета и премиера, ехото заглъхва бавно. А в това време жонглирането с имена за служебния наместник набира бясна скорост. „Посветени” смятат, че този път начело държавата за 3 месеца щяла да застане жена ... А ако й потръгне, можела и да остане след изборите ...
 


След изненадващата за мнозина оставка на кабинета Борисов започна голямото наддаване за следващ премиер; поне дузина имена се заспрягаха за служебния пост от два дни насам; на този етап обаче предположенията са все още не особено обосновани. Кого все пак качиха и свалиха слуховете на Дондуков 2 досега:

 

Досегашният премиер Бойко Борисов. Този вариант изглежда най-малко вероятен, затова пък е най-желателен от феновете на довчерашния министър-председател. Борисов обаче категорично отхвърли подобна възможност, не е много сигурно дори присъствието му като партиен лидер на консултациите с президента. И все пак – Бойковата дума не винаги е хвърлен камък, т.е. изненади са възможни.

 

Досегашен финансист № 1 Симеон Дянков. Името му беше подхвърлено като евентуална възможност, но това най-вероятно беше тест. Или пък блъф, за да може да ескалират негативите срещу него до такава степен, та на Плевнелиев въобще да не му хрумва подобна идея. Отделно от този факт, вече беше заявено, че членове на бившия вече кабинет Борисов няма да участват в служебно правителство. Но пък кой знае...

 

Настоящият еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя е жената с най-висок рейтинг, без да има персонално участие в политическия живот у нас. Което си е своего рода феномен. Електронното издание "Ню Юръп" посочи, че еврокомисарят Кристалина Георгиева била сред вариантите на Плевнелиев, а ежедневник написа, че в сряда цял ден враждуващи иначе държавници убеждавали Георгиева да поеме поста на временен премиер. Тя обаче най-вероятно щяла да откаже предложеното й премиерство, би се вкарала в непосилен сценарий, ако приеме.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова. Името й се завъртя повече заради традицията успешните кметове да стават служебни премиери за определен период от време, после да се връщат към кметуването си. Такъв сценарий беше проигран през 1997 г., когато тогавашният кмет на столицата Стефан Софиянски стана служебен премиер до изборите. Сега обаче вариантът с Фандъкова е по-малко вероятен заради споменатата вече заявка членове на кабинета Борисов да не взимат участие в служебния, а Фандъкова беше министър (на образованието), макар и за кратко. Пък и днес тя беше категорична: "Няма да оглавя служебен кабинет, имам ангажименти към София и още много работа, която трябва да свърша."

 

Зам.-председателката на НС Менда Стоянова. Случайно или не, името й беше артикулирано от Бойко Борисов миналата събота, когато все още нямаше и помен от онова, което впоследствие се случи. Имала дългосрочна визия, похвали я тогава премиерът. Сега обаче Стоянова отрича да е кандидат за поста.

 

Професорът по икономика Илиян Михов. Преди две години се смяташе, че Михов ще бъде третият вицепремиер в правителството на Борисов. Михов е професор от Европейския институт по бизнес администрация INSEAD, Франция и Сингапур. Завършил е Първа английска гимназия в София, а след това в УНСС специалността “Международни икономически отношения”. Преди три години Бойко Борисов го предложи за вицепремиер, но впоследствие, неизвестно защо, се разкандърдиса. 

 

Омбудсманът Константин Пенчев. В пресата се подхвърлиха идеи тъкмо той да бъде назначен начело на служебния кабинет. Самият Пенчев обаче енергично отрече някой да е говорил с него по този въпрос. Лидерът на ДСБ Иван Костов пък побърза да напомни, че Пенчев е бил от НДСВ, а тъкмо НДСВ продадоха ЕРП-тата, ерго тъмносините не го искат.

 

Подуправителят на БНБ Калин Христов. Той е член на Управителния съвет на Българската народна банка и ръководител на управление „Емисионно”, от 23 октомври 2009 г. Преди е бил съветник на управителя на БНБ. Присъстваше от страна на БНБ по време на дискусиите на проектобюджета за 2013 г. в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Тогава изрази резерви, че данък "Лихва" ще демотивира хората да спестяват дългосрочно.

 

Математикът Михаил Константинов. И той се появи във въртележката от имена. Със солиден аргумент – разбира от избори, може да гарантира честност и прозрачност при провеждането им. Сините го подкрепят, от ГЕРБ също имал поддръжници. Но дали е достатъчно.

 

Пък защо не и Левон Хампарцумян? Банкер, широкоскроен, с хладен ум -калкулатор, казват онези, които го познават. Щом може да теслими банка и къща, значи ще се оправи и с държавата. Че и добре готвел. Пък както казва народът, май вече е време да се помолим на арменския поп...

 

*Сherchez la femme

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 10631 |15.10.2012 Орешарски премиер? Станишев не щял! . 93| 6427 |13.02.2012 Слави Бинев: Да съм премиер не ми е детска мечта . 141| 17826 |10.02.2012 Стягат нова тройна коалиция с премиер Меглена Кунева . 54| 10598 |21.01.2012 Македония иска Сергей: Експремиерот кажал дека е македонец!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads